Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#2

Fluturi- Irina Binder

Am terminat in cele din urma si volumul 3 Fluturi al Irinei Binder, volumele 1 si 2 le-am devorat foarte repede anul trecut. Volumul 3 mi-a luat foarte mult timp sa il termin, pe de-o parte nici nu am avut atat de mult timp la dispozitie, iar pe alta parte nu am avut nici dispozitia necesara.WhatsApp Image 2017-08-20 at 14.33.26Cartile Fluturi au prins foarte bine la public, s-au vandut intr-un numar foarte mare si asta datorita faptului ca multi oameni sunt curiosi de experientele personale si trairile altor persoane. In cartile Irinei te regasesti si in acelasi timp ai atat de multe de invatat, lucruri pe care le stiai, sau chiar le-ai trait, dar nu le-ai analizat in amanunt.

Primele 2 volume m-au fascinat, m-au facut sa simt trairile Irinei, emotia, fluturii si sa parcurg impreuna cu ea in lumea ei cu fiecare pagina citita. Am invatat ca suntem toti oameni, cu calitati si defecte, cu experiente de viata frumoase, dar si urate, cu framantari interioare si cu temeri, oameni care s-au prabusit si s-au ridicat tot de atatea ori, care s-au abandonat pe sine si s-au regasit de fiecare data.Volumul 1 debuteaza cu descrierea Irinei, o fata simpla, modesta care a fost crescuta de tatal ei, un om exemplar, care a invatat-o multe lucruri bune, iar sfaturile si povetele lui au fost minunate. Tot in volumul 1 ii cunoastem pe prietenii Irinei, pe Simona si Timeea, pe Robert care va fi personajul principal alaturi de Irina, pe iubitul Irinei, Matei care va avea o viata tumultoasa, Cezara, fiica lui Matei din casatoria trecuta si Oli, o femeie exceptionala care a avut grija de 3 generatii ale familiei lui Matei. Povestea se intampla pe mai multe planuri, descrie relatia cu Matei, relatia cu Robert care la inceput a fost cel mai bun prieten al ei si omul care ii facea toate poftele, care mai apoi a devenit o iubire imposibila; trairile pe care le-a avut in casa de la Snagov, dar totodata isi aminteste mereu de sfaturile tatalui sau si de lectiile pe care a fost nevoita sa le invete de-alungul timpului.

  • ,,Viata nu te intreaba niciodata daca esti pregatit sau nu de o nenorocire. Nu iti da nici un preaviz si niciun avertisment inainte sa te surprinda cu un necaz, care sa-ti prabuseasca intreg universul.”
  • ,,Toate aceste lovituri iti dau ocazia sa iti testezi limitele si sa fortezi depasirea lor. Iti dau ocazia sa vezi cine te-a iubit cu adevarat si cine te-a iubit declarativ si interesat. Iti vor da ocazia sa vezi cine esti, ce poti si ce insemni, atat pentru cei din jurul tau, cat si pentru tine insuti.”

(vol 1- citate care m-au facut sa meditez asupra unor lucruri)

  • ,,Sunt un om care a inteles ca iubirea nu ofera garantii, ca ea devine uneori amaraciune, ca fiecare fluture din stomac isi ia zborul si ca, oricat de mult am iubi si oricat de mult ne-am darui, oamenii ne pot abandona, ca si cum nu am insemnat nimic pentru ei.”
  • ,,Sunt un om care se indragosteste nebuneste si fulgerator, care nu-i uita si nu-i uraste pe aceia pe care i-a iubit candva… Sunt un om imprevizibil de multe ori, un om care a spus ,,pleaca”, atunci cand a trebuit sa spuna ,,ramai”, un om care a plecat, atunci cand a vrut sa ramana, un om care ar fi vrut sa plece , atunci cand a ramas…”

(vol 1- citate in care m-am regasit)

Volumul 2 continua povestea de dragoste a Irinei, care din punctul meu de vedere e foarte complicata. Este clar ca il iubeste pe Matei, care, dupa parerea mea, e exemplul perfect pentru barbatii din secolul nostru, ingamfat, plin de sine, arogant, infidel si rautacios. Pe cealalta parte sentimentele pentru Robert devin din ce in ce mai puternice, aceasta isi complica viata extrem de mult, venind si plecand din casa acestora, cu nenumarate repetitii care m-au deranjat, atat in volumul 2 cat si in volumul 3. Din aceste repetitii am inteles ca e confuza, ca nu stie ce isi doreste cu adevarat de la viata, iar cu toate ca, sincer cred ca e o femeie exceptionala cu niste calitati pe care nu le-am mai intalnit la nici o persoana, nu stie sa ia o decizie finala si tot bate pasul pe loc. Tot din volumul 2 am invatat ca nu e niciodata prea tarziu sa daruiesti din putinul tau altora care nu au, ca e bine sa ierti ca sa iti impaci sufletul si e cel mai important sa ai grija de oamenii din viata ta cat inca ai ocazia sa faci asta.

  • ,,Exista lucruri pe care poate ca ar fi mai bine sa nu le aflii niciodata. Nu stii ceva, nu te doare. Dar unele dintre ele trebuie aflate, pentru ca te ajuta sa vezi si alte fete ale oamenilor. Pentru asta, viata iti trimite in ajutor oameni si conjuncturi potrivite, exact la momentul potrivit.”
  • ,,Toti oamenii dragi care mor, lasa rani dureroase in sufletul nostru, rani care nu se inchid, nici macar odata cu acceptarea si cu resemnarea in fata pierderii. Cand oamenii mor, ei dispar de pe Pamant, dar nu dispar din sufletul nostru- unde traiesc atata timp cat inca ii iubim…”

(vol 2- citate care m-au facut sa meditez asupra unor lucruri)

  • ,,Intalnim oameni care ne fac promisiuni si care ne fac sa visam, dar care nu ne ofera nimic, ci doar ne fac sa asteptam zadarnic, irosindu-ne timpul, sentimentele si visele, iar intr-o zi ne abandoneaza, lasand in urma lor tristete, durere si dezamagire.”
  • ,,Pe drumul vietii m-au insotit si oameni care, la un moment dat, mi-au dat branci. Au asteptat un moment vulnerabil, ca sa ma poata impinge, pentru ca numai cazuta jos aveau sansa sa ma calce in picioare. Dar nu i-am lasat si nu am dat nimanui satisfactia de a ma vedea la pamant…”

(vol 2- citate in care m-am regasit)

Volumul 3, cel mai tumultos dintre toate, cu repetii de intamplari care m-au facut sa citesc cartea tot mai lent si fara chef, care nu m-au impresionat in nici un fel. Intr-adevar povestea in sine e frumoasa, dar cred ca nu erau necesare atatea rataciri din partea personajului principal si atatea greseli repetate. Noroc ca, pana la urma totul se termina cu bine si ca in orice poveste finalul e unul fericit pentru cei doi protagonisti.WhatsApp Image 2017-08-20 at 14.34.44

  • ,,Nu amana sa faci ceea ce iti place! Parfumeaza-te chiar si atunci cand stai in casa si faci curatenie, daca asta te ajuta sa te simti bine! Nu pastra lucruri pentru mai tarziu, nu tine nimic doar pentru tine! Lucrurile care te bucura si care te face sa te simti minunat trebuie traite din plin si tot timpul, nu doar cu ocazii speciale. Nimic nu iti garanteaza ca va exista acel ,,mai tarziu”…”
  • ,,M-am intrebat adesea ce anume ii transforma pe doi oameni care se iubesc in doi straini. Ce-i face sa nu se mai poarte ca doi oameni care se iubesc, ba chiar sa se poarte ca doi oameni care nu se mai suporta si care se detesta. Probabil ca lipsa iubirii.”
  • “Stia bine cum functiona societatea. Stia foarte bine, ca oricata atentie si prietenie i-ar oferii oamenii, la un moment dat tot singur avea sa ramana, mai ales in clipele grele…Imi parea rau ca nu am invatat de la tata sa nu fac niciun compromis de dragul de a nu fi singura (…). Stiam deja ca singuratatea nu era la fel de rea precum dezgustul de a descoperi ca te-ai irosit langa oamenii care nu merita.”
  • ,,Habar n-avem cat de fragile sunt sufletele oamenilor. Uneori, oamenii care par cei mai puternici si mai fericiti sunt, de fapt, cei mai vulnerabili si mai tristi. Numai Dumnezeu stie ce e in sufletul fiecaruia.”

(vol 3- citate care m-au facut sa meditez asupra unor lucruri)

  • ,,La un moment dat ti se face dor de oamenii pe care te-ai grabit sa ii alungi, pe care i-ai lasat sa plece, pe care te-ai grabit sa te superi si pe care n-ai vrut sa-i ierti- cu toate ca nu au gresit atat de tare incat sa nu-i mai vrei langa tine. Dar te trezesti langa oameni straini si iti dai seama cat de singur esti.”
  • ,,Eu cred ca Dumnezeu ne trimite in anumite locuri pentru ca avem puterea de a face cate ceva bun. Totul e sa observam cand este nevoie de noi.”
  • Uneori, adultii traiesc cu impresia ca au secrete cu care isi protejeaza copiii, dar habar nu au ca si copiii au secrete cu care ii protejeaza pe ei. Eu l-am protejat pe tata de multe ori atunci cand am plans pe ascuns. Si pe mama la fel, pentru ca, asa cum un adult isi doreste un copil senin si fericit, la fel si un copil isi doreste parintii linistiti si fericiti.”
  • ,,Renunt la fericirea mea pentru ca tu sa fii bine.”

(vol 3- citate in care m-am regasit)

Ca sa concluzionez, pentru ca simt ca m-am intins foarte mult cu aceasta recenzie, vreau sa recomand cartile Irinei, persoanelor care poate isi doresc sa mai invete o lectie, sau sa descopere ganduri pe care deja le stiau, dar pe care nu le-au constientizat si oamenilor care gasesc frumosul in lucruri marunte.WhatsApp Image 2017-08-20 at 14.33.27Dupa cum probabil v-ati dat seama din descrierea mea, nu am descris foarte mult actiunea celor 3 volume, ci doar am scris niste citate care pe mine m-au facut sa meditez asupra unor lucruri/intamplari din viata mea si alte citate in care m-am regasit complet. Cred ca trebuie sa descoperiti voi actiunea cartiilor, iar eu doar sa va las cateva mici detalii care m-au facut pe mine sa continui sa citesc cartile.

Cine a mai citit cartile Irinei Binder? As vrea sa stiu cum vi s-au parut si in ce momente v-ati regasit? Va astept cu comentarii sau dezbateri pe subiectul acestei recenzii.

Kisses.

 

26 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#2

  1. Mi-a plăcut mult Fluturi. Tin minte ca in 2016 le-am inclus în top 10. Acum, însă, nu mai am aceeași părere despre ele. Mi-am mai cizelat gusturile

    Liked by 1 person

  2. Am iubit prima carte. Am citit-o cu mare ardoare, o citeam in metrou, acasă, la școală, pe unde apucam 10-15 minute libere. Și cu căstile in urechi, am și acum playlistul în minte. Melodia la care mă trimite cu gândul prima carte este ștefan biniak – the art of letting go. A doua carte mi s-a părut că o dădea in telenovela. Am terminat-o totuși și le-am lăsat deoparte. Am avut impulsul de o cumpăra și pe a 3a dar m-am oprit. O sa mai fac puțin research să văd dacă merită, anyway 😀 💕

    Liked by 1 person

  3. Am citit Fluturii în reprize și poate de asta nu mi-a plăcut în mod special. Mi s-a părut prea trasă de păr în unele pasaje. Bună recenzia 👌

    Like

  4. Am citit primul volum acum 3-4 ani cred pentru că eram curioasă să văd de ce există atât de multe păreri împărțite în jurul cărții. Pe mine nu m-a convins având în vedere că prefer un alt tip de cărți.

    Liked by 1 person

  5. Am citit cele 3 volume anul treuct daca imi amintesc bine, hmm, au fost ok, nu m-au dat pe spate insa nu pot sa zic ca nu le-am citit cu interes. Povestea isi pierde pe alocuri farmecul. Daca ti-au placut pasajele mai sentimentale iti recomand Insomnii. 🙂

    Liked by 1 person

  6. Atat de mare valva a fost cu aceste carti, incat nu mi-am dorit atat de mult sa le citesc. Cred, din pasajele mentionate, ca are cateva lectii de viata si intrebari care te pun pe ganduri…poate le voi citi, candva…poate.

    Liked by 1 person

  7. Of, vreau de atat de mult timp sa citesc aceste carti! Mereu zic ca le cumpar, mereu le vanez, dar de fiecare data intervine ceva si nu reusesc sa mi le iau :((. Mi le doresc atat de mult ❤

    Liked by 1 person

  8. De câte ori văd recomandări ale acestor cărți, recomand și eu articolul acesta https://serialreaders.com/blog/jurnal-de-librar-fluturi-in-petale-de-trandafir/ și recenzia aceasta: https://www.goodreads.com/book/show/30749173-fluturi?from_search=true&search_version=service Am pus mâna pe prima carte de câteva ori, dar nu pot mai mult. După toate citatele pe care le-am citit (și m-au usturat ochii de la ele), simt că nu pot să citesc. Te felicit pentru răbdare!
    XOXO

    Liked by 1 person

  9. Am citit primele doua volume in mai putin de o saptamana, asa de tare m-au acaparat anul trecut. Am cumparat si volumul 3 insa nu am apucat sa citesc decat 30 pagini ca l-am daruit.

    Liked by 1 person

  10. Abia aștept să ajung pe la mama, deoarece ma așteaptă aceste 3 volume de ceva timp sa le citesc. Cu ocazia aceasta m-ai făcut și mai derabdatoare.

    Liked by 1 person

  11. DAca ai sti de cate ori am trecut pe langa aceste carti. Mai mereu sunt pe punctul de a le cumpara, dar ceva ma retine. Nu stiu ce. Daca voi apuca sa le citesc, dau de stire si impresiile mele asupra lor.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.