Jurnal de ganduri

Amsterdam Part I- Prima zi

M-am gandit sa va povestesc putin despre excursia mea din weekendul trecut din Amsterdam si sa va spun unde ne-am cazat, ce am mancat, ce am vizitat in prima zi si care e impresia mea despre oras, plus cateva informatii pe care probabil nu toata lumea le stie.IMG_0681-01[1]Pentru ca am deja un vlog postat pe canalul meu de youtube, m-am gandit sa scriu si pe blog putin din experienta noastra si cum a fost prima zi.

Am inceput ziua putin mai tarziu deoarece cu o seara inainte am iesit cu colegii in oras si am dormit destul de putin, iar faptul ca am avut avionul la ora 14 m-a ajutat destul de mult. Tot cu o seara inainte am pregatit si un clip, pe care sper ca l-ati vizionat, despre produsele pe care le iau cu mine in calatorie. Daca nu ati vizionat inca clipul, il gasiti aici.

Taxiul pana la aeroport si zborul cu avionul:

Dupa ce am terminat bagajele, am luat un taxi pana la aeroport (daca sunteti din Bucuresti si sunteti interesati cat costa o cursa din centru pana la aeroportul Otopeni cu taxiul, va informez ca a costat in jur de 35 de lei). Odata ajunsi la aeroport ne-am intalnit cu prietenii cu care urma sa facem calatoria, ne-am cautat poarta la care trebuia sa ajungem, ne-am verificat bagajele, care a durat putin pentru ca pe mine m-au oprit sa imi faca un control mai amanuntit(probabil din cauza bluzei care avea pe maneca cateva detalii metalice), dar a fost totul ok in cele din urma si am asteptat sa ne imbarcam. Imbarcarea a durat foarte mult, a avut avionul intarziere in jur de 30 de minute, a asteptat toata lumea nerabdatoare sa urce in avion, asa ca s-a creat o agitatie in fata  biroului de verificare a biletelor.

Zborul cu avionul a durat in jur de 2h 30min, am zburat cu KLM, iar pe avion am ascultat muzica si am facut poze si filmulete (deoarece Alex e mereu atent si imi ia loc langa geam pentru ca stie ca sunt agitata si panicata daca nu am ceva la care sa fiu atenta in timpul zborului). Deoarece biletele nu au fost low-cost, am avut mancare si bautura la discretie in avion.Ajunsi cu bine in Amsterdam, am cautat agitati poarta de iesire pentru ca eram dornici sa ne incepem aventura.IMG_0460IMG_0469Prima impresie despre oras:

Mi-a placut orasul din momentul in care am iesit pe poarta si am inspirat aerul curat (fiind orasul unde se circula cu bicicleta, bineinteles ca nu e atat de poluat). Am luat un taxi pana la hotel, dar nu inainte sa ne facem cateva poze in fata monumentului cu acelasi nume AMSTERDAM.IMG_0490IMG_0498Cursa cu taxiul a costat 60 de euro, dar fiind 6 persoane nu mi s-a parut a fi foarte mult, plus ca am ajuns foarte repede la hotel fara sa hoinarim orasul sau sa cautam un mijloc de transport in comun despre care nu stiam sigur daca ne va duce in zona in care vrem sa ajungem.

Cazarea:IMG_0563IMG_0516IMG_0520IMG_0522IMG_0550IMG_0546In primul rand vreau sa va zic ca noi am cautat un hotel care sa fie aproape de centrul orasului, sa ne fie totul la indemana, asa ca, fiindca nu am avut multe optiuni, am ales hotelul De Bedsteed Hotel, care este un hotel cu o locatie aproape de centru, cu o receptie amenajata absolut minunat si cu camere de tip capsula.

Cum sunt camerele de tip capsula?

Practic e o camera mica, la parter sau la etaj, in care e doar patul (mai bine zis o saltea uriasa cu multe perne si un spatiu mic pentru depozitare).La inceput am fost panicata, deoarece sunt putin claustrofobica, m-am gandit ca nu voi putea dormi in camera respectiva, dar pana la urma totul a fost ok, iar dupa o plimbare prin oras de cateva ore bune, am dormit ca un prunc.IMG_0569Cat a costat cazarea:

Cazarea a costat 1300 lei/cuplu/2 nopti. Da, e scump, dar e Amsterdam si trebuie sa va asteptati la preturi piperate pentru ca e un oras scump.

Ce am facut dupa ce ne-am cazat:

Bineinteles ca am fost sa colindam orasul, sa vedem ce ne ofera, mai bine zis, prima zi a fost pentru explorare. Am mancat la un restaurant italienesc numit Casa Italiana, situat chiar in centrul orasului si am servit pizza si paste, iar dupa aceea ne-am continuat plimbarea in descoperirea orasului.IMG_0635Ce te va surprinde in Amsterdam:

  • Inafara de restaurante si magazine, Amsterdamul este cunoscut pentru cafenelele sale unde se poate fuma liber (si nu ma refer la tigari normale, acestea sunt interzise in interiorul cafenelelor). Nu consider ca e un subiect tabu, trebuie sa stiti ca Amsterdam este locul in care inhibitiile si prejudecatile sunt reduse la 0, luandu-le locul libertatea de exprimare si lipsa cenzurii de orice fel. Este orasul in care, la lasarea intunericului, se aprind felinarele rosii. Probabil ca deja stiti ca marijuana este legala in Amsterdam, acesta fiind si unul dintre principalele motive pentru care vin turistii din toate colturile lumii. In cafenelele pe care le gasiti la tot pasul, puteti cumpara/consuma iarba de toate tipurile si denumirile posibile.IMG_0705IMG_0631
  • Mirosul de iarba este foarte puternic si te loveste la tot pasul, fie ca esti intr-un coffeeshop, fie ca esti pe strada. Nu va speriati, nu o sa simtiti mirosul cand vizitati un muzeu, dar probabil la intrarea in muzeu o sa va loviti de el. Nu se fumeaza doar in coffesshopuri, ci si peste tot pe strada.
  • Bicicletele sunt absolut peste tot, este orasul in care biciclistii au prioritate absoluta, in fata pietonilor dar si in fata masinilor. A trebuit sa avem foarte mare grija pentru ca nu doar au prioritate, ci si pedaleaza cu viteza mare fara sa se asigure in stanga si dreapta. Pentru olandezi, bicicleta e Sfanta, indiferent de vreme, e cel mai folosit mijloc de deplasare.IMG_0602IMG_0957
  • Oamenii sunt plini de viata, mereu zambitori, relaxati si voiosi tot timpul. Mi s-a parut ca locuitorii orasului nu au nici o grija pe pamantul acesta si ca sunt intr-o permanenta vacanta, desi, din cate am inteles, cladirile de birouri se gasesc  inafara orasului, astfel ca, restul orasului ramane pentru relaxare si destindere totala pentru ca absolut nimic nu e interzis in Amsterdam.
  • Arhitectura orasului e absolut minunata. Cladirile sunt inalte, inguste si lipite una de cealalta. IMG_0664IMG_0615.jpg
  • Stradutele sunt strabatute de canale si la un moment dat, mi-am amintit de Venetia (intr-o mica masura, orasele seamana putin).IMG_0902IMG_0894.jpg
  • La tot pasul se gasesc lalele colorate atat de frumos care iti dau o stare de bine.IMG_0676IMG_0679
  • Vremea seamana foarte mult cu cea din Anglia, in mare parte e noros, dar cat am stat noi acolo si-au facut aparitia si cateva raze de soare care ne-au mangaiat chipul in timp ce ne plimbam pe canale. Also vremea e destul de instabila, mai curg cateva rafale de ploaie pentru 15 minute, dupa care apare soarele. Eu cred ca totul tine de noroc si nu de perioada in care mergeti.

Cartierul Rosu sau Red Light District:

Pe langa canalele pe care s-a dezvoltat frumos orasul, exista o zona numita Red Light District care nu se mai gaseste nicaieri, dupa parerea mea Amsterdamul e original din punctul acesta de vedere. Probabil va ganditi la aceasta zona ca fiind una in care desfraul si pornografia ajunge la cote maxime, dar nu e deloc asa.  Totul se intampla controlat, sub incidenta legii si protectia politistilor, iar zona este una extrem de animata, atat ziua, cat si seara. Aici vin o multime de turisti care vor sa vada ce se intampla in spatele vitrinelor cu felinare rosii.private-amsterdam-red-light-district-walking-tour-in-amsterdam-261459 Apreciez olandezii care au dat cartile pe fata si au legalizat prostitutia(pentru ca stim cu totii ca ea se intampla, chiar daca pe ascuns), iar daca sunt oameni care vor sa apeleze la placeri de acest gen, macar sa o faca intr-un loc in care regulile sunt stricte, iar femeile care stau in vitrine sub felinarul rosu, au analizele la zi.

Va spun sincer ca am ramas dezamagita cand am vazut in vitrine negrese imense cu ditamai carnita pe ele, imbracate intr-un costum ce ar vrea sa fie sexi. Din fericire am vazut si femei frumoase, zambarete care incercau sa ademeneasca oamenii printr-un zambet gingas, o aruncare de gene facand cu ochiul sau pur si simplu prin prezenta lor.

Foarte important! Nu faceti poze femeilor din vitrine, nu incercati sa filmati scenele, pentru ca veti ramane fara telefon/aparat, iar femeile vor deveni foarte agresive si nu va doriti asta. Daca totusi sunteti curiosi cum arata aceasta zona, google it ;).

Muzeele:

Am ramas impresionata de faptul ca in oras se gasesc foarte multe muzee si sunt la tot pasul, iar biletele sunt destul de accesibile ca pret.IMG_0588IMG_0595Ce m-a mai surprins la Amsterdam:

Fiind obisnuita cu Bucurestiul unde la tot pasul apare un cersetor care doreste ceva, am ramas placut surprinsa sa nu gasesc nici unu in Amsterdam. Eventual veti gasi 2-3 oameni care vor cere tigari.

Also este un oras foarte curat. Nu am vazut gunoaie aruncate pe jos sau coji de seminte cum e tipic la noi in Bucuresti.

Prima zi dupa cum v-am zis a  fost mai mult de explorare si de informare. IMG_0683.jpgIMG_0727Daca sunteti curiosi sa vizionati si prima parte a vlogului, sa vedeti exact ceea ce v-am povestit mai sus, va las aici link-ul sa fie la indemana.

O sa urmeze si partea a 2-a a vlogului in care va arat exact ce am vizitat, ce cumparaturi am facut acolo si cateva sfaturi si informatii utile in caz ca va ganditi sa faceti o mica excursie in Amsterdam.

Sunt curioasa ce parere aveti de Amsterdam din ce v-am povestit pana acum si daca ati fost, cum vi s-a parut experienta? Merita sau nu merita?! Astept raspunsurile voastre mai jos in comentarii.

Kisses

31 thoughts on “Amsterdam Part I- Prima zi

  1. Atât articolul cât și vlogul se călătorie m-au făcut sa îmi doresc sa vizitez și mai mult acest oras. Sper sa ajung acolo cât de curând!

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.