Lifestyle

Suplimente alimentare. De ce avem nevoie de ele si ce suplimente iau eu

Pana la varsta asta cred ca stim toate ca un organism sa functioneze in parametrii normali, trebuie ajutat din cand in cand cu diverse suplimente alimentare. Asa ca m-am gandit sa va povestesc astazi putin din experienta mea, despre suplimentele alimentare pe care le iau eu si de ce avem nevoie de ele.

O sa incep prin a va spune ca nu iau suplimentele acestea de capul meu, mi-am consultat medicul de familie inainte, mi-am facut diverse analize si bineinteles ca pe baza acestor analize, suplimentele mi-au fost recomandate de medic. Un alt lucru pe care vreau sa il precizez este faptul ca eu aici va povestesc din experienta mea, suplimentele pe care le iau sunt strict pentru a ajuta diversele probleme pe care le-am avut sau le am si totodata va sfatuiesc sa consultati medicul inainte sa luati orice fel de medicamente sau suplimente alimentare.

Organismul nostru este complex, este in deplina capacitate sa se regenereze singur, dar uneori avand deficit de anumite vitamine/minerale e bine sa il ajutam cu cateva suplimente.

Despre suplimentele alimentare:

Stiinta produselor alimentare defineste suplimentele alimentare ca produse specifice, menita sa asigure o alimentatie echilibrata, prin facilitarea aportului acelor substante nutritive care nu sunt prezente in dieta practicata, dezechilibrata si insuficienta. Folosirea suplimentelor alimentare este asadar o masura de preventie si in nici un caz un substitut pentru o dieta alimentara suficienta si variata.

Suplimetele alimentare se refera in general la vitamine, minerale, fibre, acizi grasi, aminoacizi si alte substante necesare organismului.

Acestea fiind lamurite, am cateva suplimente despre care vreau sa va vorbesc, cum ajuta ele organismul si pentru ce anume avem nevoie de ele.

Suplimente alimentare si pentru ce sunt recomandate:

Liv 52– am ales sa incep cu un supliment pe care il iau de cativa ani. Sustine functia hepato-biliara, protejeaza ficatul de actiunea nociva a diverselor toxine, sustine procesul de regenerare hepatica si e adjuvant in tulburari de functionare ale vezicii biliare. Mie mi-a fost recomandat in primul rand pentru ca fumez (da stiu, urat obicei) iar asta imi afecteaza si ficatul printre altele si pentru ca m-a ajutat foarte mult in starile de oboseala pe care le aveam. Un alt beneficiu in cazul meu l-a avut asupra vezicii biliare, avand o bila lenesa de fel, m-a ajutat stimuland colecistul si determinand eliminarea secretiilor din vezica biliara. Il gasiti in Farmacia Tei la un pret foarte bun, cu o promotie de 2 cutii la pret de 1.

Anghirol– v-am mentionat ca am o bila lenesa iar cand mananc ca o purcica si imi simt vezica biliara incarcata, intind mana dupa 2 tablete de Anghirol. care este un supliment cu ingrediente naturale, contine extract din frunze de anghinare si stimuleaza colecistul. Il gasiti in farmacii la un pret de aproximativ 13lei.

Proenzi ArtroStop– este un supliment alimentar pentru diverse probleme cu articulatiile, oasele, coloana vertebrala. Este un supliment alimentar care contine nutrienti cu absorbtie ridicata pentru articulatii si ajuta la diminuarea durerilor articulare si cresterea mobilitatii articulatiilor, patrunde rapid in piele si actioneaza prompt la nivel local. Acest supliment mi-a fost recomandat de medicul neurochirurg. Eu am probleme cu coloana cervicala de la un accident de masina pe care l-am avut la 18 ani si dupa mai multe consultatii, RMN si alte investigatii, medicul neurochirurg a decis ca de 2 ori pe an trebuie sa merg la fizioterapie si kinetoterapie si sa iau o data la cateva luni aceste suplimente care m-au ajutat enorm de mult. Pot sa va spun ca am incercat pana acum diverse suplimente care au aceleasi beneficii si acestea au fost singurele care au avut actiune rapida si m-au scapat de durerile cervicale pe care le simteam. Gasiti 2 variante de suplimente- le-am incercat pe ambele si sunt la fel de bune: Proenzi ArtroStop Rapid si Proenzi ArtroStop Intensiv si gasiti si crema din aceeasi gama. Le puteti achizitiona din farmacii, de obicei vin 2 flacoane a cate 120 de tablete care ajung pentru o cura de 3 luni.

Uractiv forte– probabil stiti deja pana la varsta aceasta ca femeile sunt mai sensibile, iar infectiile urinare pot aparea destul de usor. Pentru aceste tipuri de probleme eu folosesc suplimente pe baza de plante cum este si Uractiv Forte, care contine extract de struguri, albastru de metilen, stearat de magneziu. Protejeaza impotriva radicalilor liberi din infectii si inflamatii, creste cantitatea de urina eliminata si amelioreaza senzatia de disconfort. Bineinteles ca pentru infectiile urinare grave medicul va va recomanda antibiotice care sa combata virusul din corp, acestea fiind doar suplimente care va pot ajuta la infectiile usoare care nu necesita alt tip de tratament. Le gasiti in farmacii sub mai multe denumiri : Urinal Acut, Uricol, Urinex, etc, toate fiind facute cu ingrediente naturale necesare pentru protectia impotriva infectiilor urinare.

Magne B6/Calciu/Vitamina D– le-am pus in aceeasi categorie pentru ca sunt suplimente pe care le iau la o anumita perioada de timp. Daca va ganditi sa luati calciu sau magneziu, va recomand inainte sa va faceti analizele de sange sa vedeti exact daca aveti nevoie, sa urmariti atent sa va incadrati in valorile normale si sa le luati doar daca aveti deficit. Magneziul ajuta la functionarea normala a sistemului nervos,sustine rezistenta la stres, iar calciul este necesar pentru dezvoltarea normala a oaselor, dintilor, contractilitatea musculara, etc. Va ziceam ca eu le iau la o anumita perioada de timp pentru ca am deficit si de obicei simt cand am nevoie de ele, organismul imi da hinturi, cand am deficit de calciu simt amorteala usoara la nivelul bratelor sau a mandibulei, iar cand am deficit de magneziu obosesc foarte rapid si parca nu mai fac fata stresului, asa ca imi fac analizele de sange iar pe baza lor iau suplimente. De-alungul timpului am observat ca doar 2 produse de tip calciu/magneziu isi fac efectul la mine, iar acestea vin sub forma de fiole, solutie orala (le pun intr-un pahar si le beau), fiole de Magne B6 si gluconat de calciu. De precizat este faptul ca le iau separat deoarece calciul si magneziul isi antagonizeaza reciproc efectele, asa ca prefer sa fac intai cura de magneziu si abia apoi cea de calciu. Le cumpar din farmacie de obicei, au un pret accesibil.

Calciu cu vitamina D– destul de rar iau si tablete de calciu cu vitamina D, desi v-am zis ca pentru mine doar fiolele functioneaza. Suplimentul acesta l-am gasit in Anglia, in magazinul Boots asa ca ma gandeam sa vad daca sunt mai ok medicamentele facute la ei.

Inafara de suplimentele mentionate mai sus, o data la 1 an iau si suplimente pentru par, piele si unghii si mai incerc si altele pentru functia hepatica si biliara (Fortifikat Forte, Hepatoprotect, Silimarina, Armurariu, Colebil, etc). Majoritatea sunt pe baza de plante si tocmai acesta e motivul pentru care le prefer.

Sunt curioasa daca voi luati suplimente alimentare si ce anume luati asa ca va astept sa imi spuneti in comentarii.

Sper ca v-a fost util acest articol!

Kisses

49 thoughts on “Suplimente alimentare. De ce avem nevoie de ele si ce suplimente iau eu

  1. Nu folosesc decat rar suplimente alimentare dar trebuie sa recunosc, Magne B6 chiar e util, la fel si suplimentele de calciu si vitamina D.

    Liked by 1 person

  2. Folosesc suplimente alimentare, vitamine, minerale sau din gama protectoare dar numai cu acceptul și recomandarea medicului.
    Mulțumesc pentru recomandări!

    Liked by 1 person

  3. Nu imi plac pastileel dar la nevoie iau , iau si suplimente alimentare dar de cele mai multe ori iau o perioada si apoi uit sa le iau 😀
    Ca, mg din astea iau si eu

    Liked by 1 person

  4. Eu am putin o alta teoretie cu privire la tot ce inseamna produse farmaceutice. Probabil ca datorita job-ului pe care l-am avut in trecut am ajuns sa gandesc asa.. Dar nu folosesc nici alopate, nici suplimente alimentare decat in situatiile in care am neaparat nevoie (ma refer strict la suplimente, restul nu le folosesc niciodata). Iar daca am nevoie de suplimente, aleg ceva ce stiu ca este 100% natural.. Dar uneori avem nevoie de putin ajutor din exterior..

    Liked by 1 person

  5. Am luat si eu Uractiv forte si Liv 52, cred ca cel mai importat e sa fie recomandate de un dr in functie de nevoile corpului fiecaruia.

    Liked by 1 person

  6. Acum nu stiu daca sa ma simt prost sau sa iau masuri. Eu nu iau decat o aspirina pe zi si asta tot pentru ca mi-a prescris medicul. In rest … nu iau absolut nimic!!! Nici nu fumez, nici nu am alte dureri si inclin sa cred ca nu am alte probleme

    Like

  7. Si eu apelez la suplimente alimentare de acest tip. Fiolele de Ca nu lipsesc din casa, la fel si Magne B6. Eu prefer mai nou varianta praf care se dizolva in gura fara apa. 😂💕 Apelez si la vit D3, Se, Zn, dar și altele, depinzând de perioada prin care trec și anotimp.

    Liked by 1 person

  8. După un control amănunțit medicul mi-a recomandat uractiv forte, pe lângă alte pastile. Ce pot spune este ca la mine și-au făcut treaba, eu fost bune.

    Like

  9. Eu incerc sa ma tin cat mai departe de pastile, in general. Totusi, am avut perioade mai grele in care a trebuit sa apelez si eu la suplimentele alimentare. Articolul tau e foarte util!

    Liked by 1 person

  10. Eu luam intr-un timp din acelea pentru par si unghii – pentru ca parul imi cadea groaznic, iar unghiile se rupeau instant. Au functionat o perioada, insa dupa am cam uitat sa le iau :))

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.