Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#6

Emotiile- Osho

Osho e un vorbitor, el nu a scris nici o carte. Cartile aparute sub semnatura lui sunt de fapt discursuri (sau fragmente de discursuri) inregistrate si transcrise de discipolii lui.

Este prima carte din discursurile lui pe care o citesc si pot sa spun ca mi-a placut. Chiar daca pe alocuri mi s-a parut greoaie de inteles, am reusit sa extrag cateva invataturi si sfaturi pe care incerc sa le aplic in viata de zi cu zi. M-am gandit sa va prezint si voua cartea, poate sunteti interesati.

In cartea Emotiile invatam cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama. Pe langa invataturile pe care Osho, prin discursurile lui le impartaseste cu noi, la sfarsitul cartii, gasiti si cateva pagini cu exercitii pe care le puteti practica zi de zi acasa.

Mania ce este, de unde provine si cum putem sa o controlati:

“Psihologia maniei porneste de la o dorinta personala, a carei implinire este impiedicata de altcineva… Gasiti sursa din care s-a nascut mania, din care a provenit ea.”

“Mania nu provine niciodata din centru fiintei, ci numai din ego, iar egoul este o entitate falsa, creata de societate. Cineva te insulta, te simti ranit si astfel apare mania.”

“Mania nu reprezinta un fenomen de durata. Insasi natura ei o face sa nu dureze prea mult.”

Tristetea:

“Mania si tristetea sunt unul si acelasi lucru. Tristetea este o manie pasiva; mania este o tristete activa.”

“Este vorba despre aceeasi polaritate eterna- aceea intre masculin si feminin, intre yin si yang, intre solar si lunar- care se manifesta inclusiv la nivelul emotiilor noastre. Mania este masculina, tristetea este feminina.”

“Daca reusiti sa oscilati intre tristete si manie, sa le manifestati cu aceeasi usurinta, veti putea inclusiv sa le transcendeti si atunci veti reusi sa le contemplati cu detasare.”

Gelozia- ce este, cum se manifesta si cum putem scapa de ea:

“Gelozia inseamna comparatie. Noi am fost invatati de mici sa comparam, am fost conditionati in aceasta directie. Altcineva va avea intotdeauna o casa mai buna, un corp mai frumos, mai multi bani decat noi, o personalitate mai carismatica. Cine se compara tot timpul cu cei din jur este predispus catre gelozie. Daca incetati comparatiile, gelozia dispare.”

“Priviti gelozia, contemplati-o si ea va deveni transparenta. Abia atunci va veti da seama cat de stupida este ea. Odata ce veti realiza plenar acest lucru, ea va disparea de la sine.”

“Gelozia distruge totul. La fel si posesivitatea. Aceasta este o problema universala. Mai mult, ea nu poate fi rezolvata; nu poate fi decat transcensa. Oamenii din toata lumea incearca sa rezolve asemenea probleme: gelozia, posesivitatea, dar ele nu sunt adevarate probleme. Ele nu sunt decat simptomele faptului ca nu stiti ce este iubirea.”

Teama:

“Nu exista decat o singura forma esentiala de teama. Toate celelalte mici temeri sunt rezultatele secundare derivate din aceasta forma principala de teama, pe care orice om o poarta in suflet. Cei care se cunosc pe sine nu se tem.”

“Cine se teme de moarte? Eu n-am intalnit inca pe nimeni care sa se teama de moarte, dar aproape toti cei pe care ii cunosc se tem de viata. Renuntati la aceasta temere… caci nu poti trai, fiindu-ti frica.”

“Renuntati la teama, ea v-a fost indusa in copilarie, inconstient. Renuntati acum in mod constient la ea. Maturizati-va, iar viata voastra va deveni o lumina din ce in ce mai puternica.”

Secretul transformarii este intelegerea:

“Fiti putin mai intelegatori cu sentimentele voastre, cu emotiile pe care le aveti, caci acestea joaca un rol bine definit in totalitatea fiintei voastre.”

“Este necesara luciditatea, nu condamnarea. Numai luciditatea si constientizarea permit o transformare rapida. Priviti, nu judecati, nu spuneti ca este bine sau rau, doar priviti-va cerul interior.”

Exercitiile de la sfarsitul cartii sunt foarte interesante, o sa va faca sa meditati asupra celor 4 cuvinte care apar la un moment dat in viata oricui: manie, tristete, gelozie, teama.

Emotiile este o carte de dezvoltare personala cat si psihologica, poate fi un mare ajutor pentru oricine.

Sunt sigura ca si voi, la fel ca mine, ati experimentat stari de manie, tristete, gelozie si teama. Toate starile acestea ne-au fost cumva induse in copilarie iar ca sa scapam de ele trebuie sa gasim sursa lor si sa o indepartam.

Sper ca v-a fost de folos aceasta recenzie! Sunt curioasa daca voi ati citit aceasta carte sau alte carti din colectia lui Osho. Astept sa imi spuneti in comentarii.

Kisses

27 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#6

  1. Si eu imi tratez aceasta dependenta la fel, hahahaha… UPS! Am citit cateva carti de la Osho si mi-au placut la nebunie!! Atat de multe invataminte si adevaruri! O sa citesc si “Emotiile”. Pare potrivita pentru mine. 😍

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.