My happy place. Bucharest

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” Bucuresti- un loc de trecut pe lista

Pentru ca am avut un weekend prelungit, am hotarat sa vizitam muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti. A fost o idee minunata si am fost incantata asa ca m-am gandit sa va povestesc si voua putin despre el.

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti, este muzeul din “inima capitalei”, care si-a deschis portile in 1936. Expozitia permanenta acopera o suprafata de 14 ha avand 380 de monumente, 60.000 de obiecte in colectiile de patrimoniu si peste 250.000 de documente de arhiva referitoare la sat si la viata sa traditionala.

Expozitiile permanente si cele temporare atrag un numar de 500.000 de vizitatori anual. Muzeul Satului este obiectivul cultural cel mai vizitat din Romania, deschis in toate zilele saptamanii si o Marca Romaneasca Europeana care inspira incredere.

Unde gasiti mai exact muzeul Satului:

Pe malul lacului Herastrau, chiar in mijlocul capitalei Romaniei, vizitatorul de pretutindeni, are bucuria de a intalni un “sat” adevarat, cu monumente si artefacte din sec al XVII-lea, pana la inceputul sec XX; constructii reprezentative provenite din importante zone etnografice.

Care sunt atractiile principale ale muzeului:

Asa cum am mentionat, muzeul Satului dispune de 14 ha de pamant, e un spatiu foarte mare si cu siguranta o sa va ia cel putin o jumatate de zi sa vizitati toate “satele”. Sa stiti ca muzeul nu a avut de la inceput atatia ha de pamanant, dar odata cu trecerea timpului, au avut nevoie de mai mult spatiu pentru cresterea si diversificarea colectiilor.

Am ramas placut surprinsa de casutele vechi, traditionale, amplasate la muzeul Satului. Sunt o multime de casute, din diverse zone ale tarii care imi amintesc cumva de copilarie, de vatra bunicii, de toate obiectele vechi pe care eu le-am vazut in copilarie.

Pe langa casele si satele traditionale, mai gasiti cateva anexe gospodaresti, biserici, instalatii tehnice si ateliere mestesugaresti. Printre monumentele si achizitiile din teren se numara gospodarii si case din zonele Suceava, Vaslui, Valcea, Constanta, Alba, Hunedoara, Maramures, etc.

Ce mai gasiti la muzeul Satului pe langa patrimoniul din expozitia in aer liber si din colectii, muzeul detine si un bogat documentar de o inestimabila valoare istorico-etnografica. Acest fond este alcatuit din colectii de manuscrise, studii, schite, desene, relevee, planse, clisee pe sticla, filme, negative alb-negru si color, fotografii ce provin din cercetarile pe teren.

Ce m-a impresionat cu adevarat a fost biserica din Dragomiresti, judetul Maramures pe care eu am vazut-o in copilarie. Poate nu a fost aceeasi, dar bisericile vechi din Maramures au aceeasi arhitectura superba din lemn, inalte si cochete.

Prin expozitia sa de arhitectura si tehnica populara, si implicit prin inventarul specific de obiecte etnografice, precum si prin noua conceptie muzeografica de organizare, muzeul reuseste sa prezinte publicului, intr-un mod sistematic, imaginea unui sat– sinteza a Romaniei, in originalitatea si diversitatea sa.

Informatii generale despre muzeu:

Pentru ca mi se pare important, vreau sa precizez ca pretul biletului este 15lei/persoana, iar programul de vizita este L-D 09.00- 17.00.

Noi ne-am plimbat circa 3h si sigur nu am reusit sa vizitam toate atractiile. In schimb, muzeul este plin de pisici dolofane, foarte dragute si prietenoasa (asta asa, bonus, pe langa atractiile principale).

In incinta muzeului gasiti si Hanul “La Bariera“, unde puteti servi mancare traditionala romaneasca BIO.

Sunt curioasa daca voi ati vizitat pana acum Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti si cum vi s-a parut, asa ca astept sa imi spuneti in comentarii.

Daca vreti sa cititi putina istorie despre cum s-a fondat muzeul, dar si alte informatii utile, puteti accesa acest link, care va va duce direct pe site-ul muzeului.

Kisses

39 thoughts on “Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” Bucuresti- un loc de trecut pe lista

  1. Minunat locul și foarte interesant muzeul. Am fost de cĆ¢teva ori dar mi-am propus să-l văd din nou căci a trecut ceva vreme de la ultima vizită.
    Felicitări!

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.