Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#9

“Lumea în care trăim se joacă cu mințile noastre.
Stresul și anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă și grăbită creează vieți nervoase și grăbite. Suntem conectați unii la alții mai mult decât oricând, dar ne simțim extrem de singuri și ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală.”

Paragraful care m-a cucerit si care a facut sa creasca dorinta mea de a citi aceasta carte intitulata “Ganduri de pe o planeta nervoasa“, scrisa de Matt Haig. Pentru ca stiu ca si pe voi v-a intrigat aceasta carte si am avut doar feedback pozitiv pe stories la publicarea unor paragrafe din carte, m-am decis sa ii fac recenzia.

Ganduri de pe o planeta nervoasa- Matt Haig

Cum ramanem oameni intr-o lume tehnologizata?” e intrebarea pe care o adreseaza Matt la inceputul cartii. O intrebare care apare din cand in cand si in gandurile mele. Cu atata tehnologie de ultima generatie in jur, inca ma intreb uneori cum nu am luat-o razna.

Cartea lui Matt Haig o aveam pe lista de ceva timp, am hotarat sa ii dau o sansa intr-un moment potrivit, intr-un moment in care in viata mea s-a produs o schimbare, astfel ca schimbarea aceasta mi-a adus cateva episoade de anxietate.

Subiectul principal la cartii este insusi starea de anxietate, acea stare care apare subit in viata noastra, in special cand trecem prin momente tensionate, momente triste, momente de cumpana, dar si cand intervin schimbari. Eu m-am mai luptat de-alungul timpului cu astfel de stari din pacate, dar am reusit sa invat sa imi controlez putin gandurile astfel incat sa pot trece mai usor peste aceasta stare cand apare.

Matt povesteste din propria experienta despre starile de anxietate, cauza lor, dar ne si ofera cateva tips and tricks cum putem trece mai usor peste ele. Mai vorbeste despre aceasta era moderna, era tehnologiei, unde bineinteles tehnologia primeaza, nu mai putem trai fara telefoane, fara laptopuri, fara retelele de socializare, astfel ca traim tot mai retrasi din lumea propriu-zisa intr-o lume virtuala. Ne mai povesteste despre economia bazata pe consumerism, despre lipsa timpului, despre faptul ca traim in viitor si trecem prin prezent fara a fi prezenti, despre emotiile individuale care sunt tot mai rare: fericirea si in mod direct si nefericirea au un caracter colectiv pronuntat datorita faptului ca suntem mai conectati ca niciodata si mai singuri in acelasi timp ca niciodata.

In experientele mele timpurii cu panica, renuntasem doar la alcool, tigari si cafea tare. Totusi, acum, ani buni mai tarziu, am inteles ca problema e o supraincarcare mult mai generala.

O supraincarcare a vietii.

Si cu siguranta o supraincarcare a tehnologiei.”

Intr-o lume din start imperfecta, noi ne dorim perfectiunea si uitam ca aceste mici imperfectiuni ne fac umani si ne deosebesc de tehnologie, de roboti. Am ajuns sa ne raportam stima de sine la numarul de like-uri, reactii, cereri de prietenie/urmarire, de parca acestea sunt lucrurile care dau sens vietii.

Intelege ca oamenii reprezinta mai mult decat o postare pe retelele de socializare. Gandeste-te la cate idei contradictorii ai zi de zi. Gandeste-te la pozitiile contradictorii pe care le-ai adoptat toata viata. Raspunde la opiniile exprimate online, dar niciodata sa nu lasi o parere aruncata in graba sa-ti defineasca viziunea despre o fiinta umana, in toata complexitatea ei.

Nu urmari oamenii doar sa ii urasti.”

Omul este un animal social. Am observat ca, odata cu trecerea anilor, numarul prietenilor mei virtuali creste, in timp ce numarul prietenilor pe care ii vad in viata reala scade.”

Matt Haig dezvolta pe parcursul cartii tot felul de discutii despre teme de actualitate, ca cele mai sus mentionate, raportandu-se la propria experienta. Nu doar ca dezbate, dar vine in ajutorul nostru si cu cateva solutii care sa ne ajute sa nu o luam razna in acest secol al vitezei si al tehnologiei.

Ar trebui sa ne straduim sa facem din lumea asta un loc in care e mai usor sa vorbesti despre problemele tale. A vorbi despre ele ridica gradul de constientizare. Asa cum au demonstrat in ultimul secol diversele tipuri de terapie bazate pe discutie, a vorbi despre o problema poate avea beneficii medicale. Poate chiar sa diminueze simptomele.”

Nu inceta niciodata sa vorbesti.”

Nu-i lasa niciodata pe altii sa te faca sa simti ca a avea o boala psihica e o slabiciune sau un defect al tau.”

Daca suferi de o boala precum anxietatea, stii bine ca nu e o slabiciune. A trai cu anxietate, a-ti reveni si a face lucruri cu anxietate implica o putere pe care multi nu o vor cunoaste.”

Nu incerca sa te comporti ca altcineva. Bucura-te de ce te face diferit.”

Nu te ingrijora cand oamenii nu te plac. Nu te va placea toata lumea. Mai bine sa nu fi placut pentru ca esti tu, decat sa fi placut pentru ca esti altcineva. Viata nu e o joaca. Nu exersa cum sa fi tu. Fi tu.

Daca nu te simti bine cu propria ta persoana, stai departe de Instagram.”

Fa ceva, undeva pe parcursul zilei, care sa nu fie legat de lucru sau de internet. Danseaza. Loveste o minge. Gateste. Pune muzica. Suna un prieten.”

Sunt foarte multe discutii in jurul subiectului anxietate si pe care le povesteste autorul in carte, dar si mai multe cele pe care as vrea eu sa vi le povestesc. Dar am sa inchei aici si am sa va spun ca e prima carte, in multi ani, care m-a impresionat cu adevarat si care a venit in ajutorul meu cu cateva solutii viabile. As reciti-o oricand cu drag si o recomand cu mai mare dragul!

Daca va confruntati cu anxietatea, sa stiti ca nu sunteti singuri. Cu siguranta suntem multi oameni cu aceeasi stare, o stare de neliniste peste care se poate trece doar cu un gand zen, cu cateva limite si bariere impuse si cu mult exercitiu.

Nu uitati ca una din solutii este sa vorbiti cu cineva despre aceasta stare, de preferat cu un psihoterapeut care sa va si ajute sa intelegeti de unde au pornit aceste stari, iar impreuna cu siguranta veti gasi o rezolvare.

Cartea o gasiti peste tot online, iar daca o cititi datorita acestei recenzii, sper sa ma etichetati in postarile voastre.

Sunt curioasa, v-ati confruntat vreodata cu anxietatea? Cum treceti peste aceasta stare? Dar cartea, cum vi se pare? Astept raspunsurile voastre in sectiunea de comentarii.

Kisses

59 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#9

  1. Clar trebuie să achiziționez și eu această carte! Mi se pare foarte interesantă.

    Am o listă destul de lungă de cărți pentru anxietate…nu cred că există om în lumea asta care să nu fi avut măcar o dată în viață stări de anxietate sau chiar atac de panică. Trăim într-o lume destul de haotică.

    Liked by 1 person

  2. Cred ca toti ne confruntam macar o data in viata cu anxietatea. Eu incerc sa vad partea buna a lucrurilor, sa imi impun sa raman optimista si pozitiva. De cele mai multe ori imi reuseste. Nu auzisem de carte pana acum, dar pare interesanta.

    Liked by 1 person

  3. Faptul ca ai pus si cateva citate din carte m-a facut sa vreau sa o citesc cat mai repede! Spune lucrurilor pe nume si mi se pare o recomandare excelenta, mai ales pentru aceasta perioada in care chiar putem invata niste lucruri.

    Liked by 1 person

  4. O carte cu niste subiecte extrem de actuale. Nu ma gandeam ca as putea citi ceva care sa ma indemne sa stau departe de Instagram daca ma afecteaza ceea ce vad

    Liked by 1 person

  5. Mi se pare o carte foarte utilă din punct de vedere comportamental. Cred că aș avea multe situații în care m-aș regăsi sau din care aș putea învăța.
    Mi-am notat, mulțumesc pentru recomandare!

    Liked by 1 person

  6. Încă nu am citit nimic de Matt Haig, deși știu că este foarte recomandat. Cred că am deja ceva scris de el în bibliotecă, deci îl pun pe must read, mai ales acum când avem puțin mai mult timp la dispoziție.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.