Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#12

Cartea Minciuni pe canapea m-a intrigat de multe ori inainte sa o iau de pe raft si sa ma apuc sa o citesc. Mi-am facut multe scenarii despre cum s-ar putea derula actiunea, si cat de departe de realitate am fost.

Minciuni pe canapea- Irvin Yalom

De pe canapeaua psihanalistului Ernest Lash, orele oamenilor care vin la terapie trec altfel. Toate povestile, intamplarile, durerile, dar si bucuriile sunt vazute dintr-o alta perspectiva. Mi-a placut mult schimbul de replici intre Ernest si pacientii sai.

Romanul este o incursiune in lumea psihoterapiei, presarat pe alocuri cu referiri la metode de psihanaliza si la etica profesionala, mai mult sau mai putin respectata. Tema principala pare a fi stabilirea faptului ca granita intre respectarea si incalcarea codului deontologic al profesiei de psihanalist este instabila si miscatoare. Regulile psihoterapiei sunt bine stabilite, la fel ca si rolurile pe care le joaca in cadrul sedintelor psihoterapeutul si pacientul. In mod normal, pacientul este cel care initiaza terapia si cel care se confeseaza pe canapea si, evident, medicul se bazeaza pe o sinceritate prezumata a pacientului, poate cu exceptia unor aspecte a caror nedivulgare poate fi intuita in cadrul psihoterapiei.

Personajul principal, Ernest Lash, este un psihoterapeut aflat la inceput de drum, un om ambitions, care se doreste a fi un inovator in domeniu, astfel ca se abate de la reguli si incearca sa puna sentimente in relatia cu pacientul, fiind extrem de sincer si direct. Dupa cativa ani de sedinte, pacientul sau favorit, Justin, renunta la casnicie, renunta si la terapie, iar Ernest ramane nedumerit de cele intamplate. Aceeasi intamplare face ca urmatorul pacient sa fie fix sotia fostului pacient, Carol. Aceasta cautand razbunare, incearca sa il seduca pe Ernest cu un plan bine pus la punct, dar in cele din urma isi da seama ca are mai mult de castigat de pe urma terapiei si prefera sa se foloseasca de sfaturile psihoterapeutului.

“Va multumesc dragele mele prietene. Acum stiu pe ce drum sa o iau. Hai sa vedem ce-o sa faca Justin cand terapeutul lui o sa ramana fara slujba.”

“Ernest a zambit cu subinteles. Si putin cam plin de el- dintotdeauna banuise ca pacienta lui, Carolyn, ascunsese de el unele laturi ale fiintei ei.”

Poate mai incitanta decat povestea sedintelor de terapie ale dl Lash cu Carolyn, este experienta unui alt medic, Marshal Streider, supervizorul lui Ernest Lash, cu un pacient foarte bogat care sufera, printre altele, de un sindrom de autoinvinuire si care insista sa ii faca medicului un cadou, mai mult sau mai putin direct. Marshal este adeptul regulilor institutului psihanalistilor, persoana cu putere mare de decizie in cazurile de incalcare, si va duce o lupta interesanta intre etica si morala, pe de-o parte, si ambitie si lacomie pe de alta parte, fiind pus la colt chiar de pacientul sau bogat.

“Ascultati-ma un minut. Dati-mi voie sa va explic ce vi s-a intamplat, a spus detectivul Collins. Asta e o lovitura in doi timpi. E faimoasa. Am auzit multe despre ea, dar n-am investigat niciodata una. Trebuie sa ai talent, nu glum, ca sa-ti iasa. Cel care opereaza trebuie sa isi gaseasca o anumita victima: desteapta, trufasa… iar apoi ce face? Loveste de doua ori… Prima oara profita de lacomia ei… a doua oara profita de dorinta de razbunare. Un mare talent.”

Radiografia relatiilor umane se desfasoara pe mai multe planuri, sunt redate povestile mai multor personaje, curgand spre deznodaminte previzibile oarecum. Desi au fost cateva surprize pe final, cumva am putut prezice ce se va intampla in continuare.

Lectura Minciuni pe canapea, mi-a captat toata atentia in primele pagini, mi-a placut mult povestea doctorului Trotter, un psihanalist in varsta, care a incalcat regulile si s-a indragostit de o pacienta,suferind consecintele actiunilor sale; urmand sa imi pierd interesul pe parcurs din cauza firului narativ. Se relateaza mult prea multe detalii pentru gustul meu, povestiile se intercaleaza, fiind astfel mai greu de urmarit, iar asteptarile mele erau altele. Cu toate acestea, merita sa aruncati un ochi peste carte intr-o librarie, poate voi veti avea alta parere.

Sunt curioasa daca voi ati citit aceasta carte si ce parere aveti despre ea asa ca va astept in sectiunea de comentarii.

Kisses

36 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#12

  1. Foarte interesanta aceasta carte, mereu am fost curioasa de domeniul acesta de psihanaliza. O sa o pun in lista de favorite sa o cumpar in viitorul apropiat, mersi pentru recenzie!

    Liked by 1 person

  2. M-ai convins că este o carte pe care merită să o citesc.
    Mi-am notat titlul și autorul pe lista priorităților de citit.
    Mulțumesc pentru recomandare!

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.