Travel

Ce preparate delicioase am savurat in Grecia + cateva recomandari

Am hotarat sa scriu un articol despre preparatele pe care le-am savurat in vacanta noastra din Grecia, poate sunteti si voi gurmanzi ca mine, astfel ca o sa vin in ajutorul vostru cu cateva recomandari de preparate pe care trebuie neaparat sa le incercati daca vizitati vreodata aceasta tara.

Mi mi se pare ca semanam putin cu grecii ca popor, atat la infatisare, cat si la obiceiuri. Nu mai zic ca avem o multime de preparate pe care le-am copiat de la ei, atat preparate traditionale, cat si salate.

Pana sa ajung la ce am copiat de la greci, ma gandeam sa va incat putin papilele gustative cu ce preparate am savurat noi cat am stat la ei. Am vrut sa incercam si variante traditionale, de-ale locului, dar si alte preparate, care se gasesc si la noi, sa vedem exact in ce proportie sunt diferite.

Pentru micul dejun vreau sa va spun ca painea, untul si gemul sunt ca ale noastre. In schimb, ceaiul mi s-a parut diferit, mai aromat, mai puternic cumva la gust. Omleta, ca a noastra, dar parca cu o tenta mai bunicica (aici intrevin si factorii de mediu: soare, vant, aer curat, care cumva dau alt gust papilelor noastre gustative).

Pentru masa de pranz, in primele zile, am optat pentru salate.

  • Salata Caesar a fost extrem de delicioasa, cu mult parmezan, rosii cherry proaspete, salata verde, rucola si cel mai important, sosul a fost facut in casa, total diferit de salata Caesar pe care eu o mananc la noi in tara.
  • Salata greceasca, de la mama ei, a fost cea mai buna. O combinatie de rosii cu ceapa rosie, ardei, branza telemea si asezonata cu ulei de masline si condimente din belsug. A fost pur si simplu altceva.

Un preparat traditional pe care noi l-am incercat si ne-a placut mult de tot a fost moussaka. Complet diferita de cum o facem noi aici, moussaka este un preparat apetisant. Contine cartofi, zuchini, carne (mult mai putina fata de cum punem noi), un sos numit bechamel, extrem de bun, iar crusta de deasupra e ceva de vis. Recomand cu mare drag sa incercati acest preparat acolo.

Am mancat si o tocanita buna cu cartofi, carne de miel si morcovi, cu un sos de te lingi pe degete, foarte savuroasa. La ei se foloseste mult in preparate carnea de miel, cam la fel cum la noi se foloseste carnea de porc.

Un alt preparat traditional grecesc, gyros, bineinteles ca am gustat si noi. Carnea e foarte buna si sosul excelent. E primul lucru care trebuie incercat.

Am optat si pentru variante safe, pe care le cunosteam, cum ar fi pastele: paste cu pui si sos alb si paste cu creveti. Restaurantul Pizzarella, din centrul orasului Naoussa, e un must. Au cea mai buna pizza facuta pe vatra, foarte rapid preparata si cele mai bune si proaspete paste. La fiecare masa, primiti din partea ospatarilor desert gratis. Noi am baut pentru prima data limoncello si am mancat un mousse foarte delicios.

Tot un restaurant local din Naoussa, Steak House – Brizoladiko, unde am mancat preparatele recomandate de ospatar, platouri cu cartofi prajiti si carne, pentru mine carne de pui, iar pentru Alex carne de miel. Am comandat si sosul lor traditional, tzatziki, cu totul diferit de cum se prepara la noi. A fost foarte buna mancarea.

In Atena am gasit un restaurant in apropiere de centrul orasului, cu priveliste la Acropole, unde am mancat paste carbonara si o friptura din miel cu orez. Foarte buna mancarea, recomand sa va alegeti si un restaurant cu view, o sa vedeti ca experienta e mult mai intensa si mancarea are alt gust cu adevarat.

Am incercat si burgeri ca nu se putea altfel, foarte asemanatori cu ce avem noi. Aici nu am nimic de comentat, poate doar felul in care carnea e preparata, mi s-a parut chiar savuroasa Sosurile care au venit cu burgerul si cartofii prajiti au fost chiar bune.

Am gustat si gelato de la cofetaria DaVinci, in apropiere de cazarea pe care am avut-o in Atena. O multime de sortimente de inghetata, conul la alegere, fie simplu, fie ciocolatos. Am ales cate 2 cupe, desi 1 era mai mult decat suficient (o cupa la ei este foarte mare si satioasa). Gasiti la DaVinci si iaurt inghetat cu fructe si sosuri. Recomand din inima.

O recomandare care vine din partea lui Alex este berea Mamos, cea mai buna bere din Grecia. Trebuie sa caut sa vad daca nu cumva se poate cumpara de undeva online. E pur si simplu altceva.

Despre preturi pot sa va zic ca mi s-au parut rezonabile. Am cheltuit la pranz cate 18 euro pentru 2 preparate si desert, asta la cazarea din Paros, in schimb peste tot, preturile ajung si pana la 30 euro. Noi micul dejun l-am salvat la cazare (era inclus in pret), iar cu tot ce am cheltuit cu cina, tot era un pret acceptabil. Da, sunt putin mai mari preturile fata de cele de la noi dar si economia lor e diferita si salariile mai mari. Cu toate astea, dupa parerea mea, merita un city-break.

Asa cum am mentionat la inceput, am imprumutat cateva retete de la greci, doar ca retete incomplete sau adaptate stilului nostru. Moussaka la noi e diferita, e plina de carne si branzeturi. Salatele, noi le adaptam in functie de cum ne plac noua. Diferenta dintr noi si ei este faptul ca noi folosim mult ulei din floarea soarelui si ei folosesc ulei de masline.

Sunt sigura ca au alte o multime de preparate delicioase grecii, trebuie doar sa consultati meniul de la intrarea restaurantelor si sa alegeti dupa preferintele voastre.

Voi ce preparate grecesti preferati? Sunt curioasa de raspunsurile voastre asa ca nu ezitati sa imi spuneti in comentarii.

Kisses

30 thoughts on “Ce preparate delicioase am savurat in Grecia + cateva recomandari

  1. Întotdeauna aleg produsele tradiționale, cu specific ale locurilor în care ajung. Iar grecii, de fapt toate rețetele mediteraneene sunt cele mai gustoase l=și recomandate chiar și în diete.
    Mulțumesc pentru festinul pe care mi l-ai oferit!

    Liked by 1 person

  2. In Grecia am mancat foarte multe fdructe de mare si calamarii pane sunt in topul preferintelor mele. Imi place si musacaua lor si incerc si eu sa o fac

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.