Travel

Vacanta in insula Paros- obiective turistice si alte recomandari

Probabil stiti deja ca vara aceasta ne-am petrecut concediul in insula Paros, Grecia. Pentru ca am primit multe intrebari pe instagram, am hotarat sa scriu un articol cu toate detaliile legate de cazare, mancare, obiective turistice si alte o multime de recomandari, inclusiv legate de pret.

Incep prin a spune ca ne-am ales vacanta in insula Paros spontan, dupa ce am vazut cateva postari frumoase din aceasta minunata insula pe Pinterest. Am inceput sa caut informatii, articole si mai multe poze si am realizat ca e un loc superb, care clar trebuie vizitat.

Zis si facut. Am cautat biletele de avion, care au fost undeva la 200 euro dus-intors, Bucuresti-Atena. Din Atena pana in insula Paros am optat pentru bilete de feribot care au costat aproximativ 30 euro de persoana doar dus, inca 30 euro intors. Din punctul meu de vedere pretul a fost accesibil, acum daca stiam ca am rau de miscare si o sa imi fie extrem de rau, atat la dus, cat si la intoarcere, cumparam direct bilet de avion Atena-Paros (daca sunteti in aceeasi situatie, sa stiti ca exista aeroport si puteti alege varianta asta cam la acelasi pret). Biletele de avion si de feribot le-am cumparat undeva prin luna iulie asa ca le-am gasit la un pret destul de bun. Vacanta noastra a fost la sfarsitul lunii septembrie, o perioada perfecta pentru a vizita insula Paros.

Despre Atena v-am povestit mai multe aici, iar despre mancarea savuroasa aici, asa ca o sa trec direct la urmatoarele aspecte din calatoria noastra.

Poate nu ati mai fost cu feribotul pana acum, asa ca eu avand o experienta urata, ma gandeam sa va povestesc putin si despre acest subiect. Biletele noastre au fost la clasa economy, desi la dus ne-au lasat la business unde am avut canapele pe care sa ne intindem, mese si spatiu suficient. In schimb, la intoarcere am stat la economy unde sunt doar cateva mese cu scaune inauntru, langa bar sau afara unde bate vantul ingrozitor. Pentru ca m-am simtit atat de rau, am fost nevoiti sa ne luam cabina, am platit 60 euro in plus doar ca sa stam intinsi. Cabina, recunosc, arata bine. 2 paturi de o parte si de alta, supraetajate, o masuta cu un telefon care facea legatura cu receptia, o masa cu un scaun, loc pentru depozitare si o baie micuta. Sfatul meu este ori sa va luati bilete la clasa business, ori direct avion. Eu clar o sa merg data viitoare sau pe o alta insula cu avionul :).

Odata ajungi, am coborat in Parikia, un satuc destul de micut, dar frumos. Ne-am inchiriat masina de la primii oameni care ne-au iesit in cale la debarcare, am semnat un contract, am platit 30 euro pe zi, de duminica pana joi pentru un Fiat Panda. Mi s-a parut un pret decent, plus ca recomand sa inchiriati masina daca vreti sa va plimbati, e comod si pe vremea asta de pandemie chiar indicat. Oricum autobuze nu prea am vazut in zona.

Am ajuns si la cazare intr-un final, drum de 15 minute cu masina din Parikia in Naoussa, unde am avut noi cazare. Iar despre cazare va pot spune doar cuvinte de lauda. Am gasit pe airbnb pensiunea Beachfront Lux Bocamviglies, la un pret 1200 lei pe 4 nopti. O pensiune superba, la un pas de plaja. Din camera noastra, daca deschideam usa, vedeam plaja. Camera simpla, modesta, fix cu ce ai nevoie: un pat, 2 noptiere, un dulap, o masuta cu un scaun, o canapea, frigider, tv si o baie micuta, dar curata. Puteti viziona aici, exact cum arata camera. Doamnele de la pensiune au fost atat de primitoare incat m-am simtit ca acasa toata vacanta. Am avut inclus micul dejun si puteam sa mancam la pranz tot acolo, la un pret de 18 euro un meniu complet. Recunosc ca acolo am mancat de cele mai multe ori, bucatareasa Ana, cea mai buna, gateste minunat.

Cazarea din Nauossa a fost aproape de centrul orasului, un drum de aproximativ 10 min pe jos. Centrul orasului superb. Casute albe, lipite una langa alta cu obloane si us colorate la fiecare pas. Tot la fiecare pas erau si restaurantele cu meniul in fata. Ne-am plimbat mult prin Naoussa, portul e aproape, briza e superba, apa, chiar si la sfarsitul lunii septembrie a fost buna. Vantul e mai puternic in perioada asta, dar am prins o vreme superbe, 28 grade.

Ca obiective turistice am vizitat pestera de stalactite a SF Ioan din Antiparos. Pentru a ajunge in Antiparos e necesar sa luati feribotul din Parikia, care circula din 20 in 20 minute, de dimineata pana seara si este un drum de aproximativ 10 minute. Pretul de 2 persoane impreuna cu masina este de aproximati 8 euro si le achizitionati direct de pe vas. Pestera e situata pe un deal, am avut putin de urcat cu masina, dar privelistea e superba. La gura pesterii exista o capela mica inchinata Sfantului, intitulata Ag. Yianni tou Spilioti, care s-ar traduce Sf. Ion al Pesterii. Pestera a fost utilizata ca refugiu de oamenii preistorici, iar mai tarziu a devenit un loc de cult dedicat zeitei Artemis. Pestera e celebra prin multitudinea stalactitelor. Am coborat aproximativ 400 de trepte (recomand pantofi comozi, nealunecosi). Spectacolul stalactitelor ce decoreaza boltile si peretii pesterii arata grozav. Locul e luminat foarte bine, e relativ accesibil. Partea grea a fost urcarea scarilor spre iesire :). Am postat aici un filmulet cu pestera si aici cu stradutele din Antiparos, care apropo, au fost goale in aceasta perioada.

Acesta a fost si singurul obiectiv turistic pe care l-am vizionat. Restul timpului am hotarat sa il impartim vizitand celelalte sate din apropiere.

Astfel ca am vizitat Parikia, un satuc micut, frumos, inconjurat, la fel ca restul, de marea Egee. Am vazut cateva mori de vant uriase, am urcat sus de tot la o biserica si am luat-o printre stradute. Aceleasi cladiri albe, pata de culoare dand-o obloanele si usa de la intrare. Stradutele sunt micute, la fiecare pas intalnim faimosul copac bougainvillea, plin cu flori roz. Gasiti aici un filmulet reprezentativ cu Parikia.

O alta locatie superba a fost Marpissa, la aproximativ 17 minute de mers cu masina de unde am avut cazarea. Casutele din Marpissa dateaza din secolul 16-17, iar aleile pavate sunt pur si simplu superbe. Este situata la 17 km est de Parikia si la 40 m de nivelul marii. Arhitectura caselor este aproximativ la fel peste tot, dar usile de la intrare si obloanele sunt fermecatoare. Am gasit intamplator faimoasa usa roz, prezenta pe tot Pinterest-ul si mi-am facut si eu cateva poze. Gasit un filmulet cu stradutele aici.

Prodromos, la 7 km sud de Naoussa, este unul dintre cele mai pitoresti sate. Cu casutele tipice albe, cu obloane colorate si copaceii cu flori roz. Un locusor ce iese in evidenta pe stradutele inguste, este o alee cu picturi. Trebuie neaparat sa treceti prin Prodromos, mai ales ca e la 4-5 minute de mers cu masina din Marpissa. Gasiti un filmulet aici.

Lefkes, un satuc mai atipic, situat pe munte, ne-a impresionat tare. Stradutele sunt mult mai mari, casele sunt separate, au curte mare cu flori si tot felul de copacei. Lefkes a fost prima capitala a Parosului, iar primii locuitori au fost imigranti veniti din Creta si sateni care au decis sa isi construiasca casa acolo, pe munte, pentru a se proteja de pirati. A fost o experienta frumoasa sa ne plimbam pe stradute. Bineinteles ca am un filmulet aici.

Am vizitat si plaja Molos, situata foarte aproape de satul Marmara, pe coasta de est a insulei, o plaja superba cu apa limpede si nisip extrem de fin. Nu am intrat in apa deoarece batea vantul foarte tare, dar privelistea e superba, am facut cateva poze.

Plaja din fata pensiunii unde am fost cazati a fost frumoasa, o plaja micuta, exclusiv pentru oaspetii pensiunilor din preajma, cu apa limpede si cristalina. Alex a intrat in apa si chiar s-a declarat multumit de experienta. Am surprins intr-un filmulet plaja, aici.

Totul e frumos pe aceasta insula, soarele, briza, stradutele pline de casute imbracate in alb, copaceii roz, pisicute la tot pasul, iar atmosfera linistita chiar mi-a dat un feeling de relaxare si voie buna.

Ne-a placut mult de tot aceasta vacanta, suntem incantati ca am vizitat insula Paros, sper ca v-a placut si voua si ati pus-o deja pe lista voastre de travel.

Nu imi dau seama daca am omis ceva, daca va vin voua idei sau mai aveti intrebari, nu ezitati sa mi le lasati in sectiunea de comentarii.

Kissesice i

42 thoughts on “Vacanta in insula Paros- obiective turistice si alte recomandari

  1. Ce frumos! Nu mă surprinde pentru că așa e în toate insulele Greciei: minunat! Nici nu știu dacă am auzit de insula Paros (mea culpa!), dar am trecut-o pe lista destinațiilor mele.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.