Reviews

Beneficiile uleiului de ricin Ecoricinus

Uleiul de ricin e foarte apreciat in sfera cosmetica, dar nu numai. Vreau sa impartasesc cu voi o multime de alte beneficii ale uleiului de ricin, unele dintre ele pe care probabil le stiti, dar si altele care sunt putin mai cunoscute.

As vrea inainte sa trecem la beneficiile uleiului de ricin, sa va vorbesc putin de Ecoricinus, si despre asociatia nationala a cultivatorilor de ricin.

In primul rand, cultivarea acestei plante de ricin sta cumva la periferia preocuparilor agriculturii, iar pentru cultivatorii de ricin este imposibil sa dezvolte individual o afacere cu impact. Asadar, mai multi cultivatori au ajuns sa formeze o asociatie, asociatia Ecoricinus care se ocupa atat cu cultivarea, cat si cu procesarea uleiului.

Eu consider ca merita sa sustinem si persoanele/asociatiile/brandurile romanesti care incearca sa ofere consumatorilor un produs natural, in special cand acesta este cultivat si preparat cu mare grija si atentie de oameni pasionati.

Ce este, cum se obtine uleiul de ricin si care sunt stadiile acestuia:

  • Uleiul de ricin– extras din semintele de ricin, este folosit atat pentru frumusete, cat si pentru sanatate. Are o culoare galbuie, este bogat in acizi grasi nesaturati si este un foarte bun antioxidant si antiinflamator.
  • Uleiul de ricin presat la rece– tehnologie ce se bazeaza pe metoda clasica ce nu necesita prajirea semintelor si presupune folosirea unui regim termic redus obtinandu-se ulei 100% natural. Separarea uleiului de seminte se face prin presare intr-un mediu care nu depaseste niciodata temperatura de 27 grade.
  • Uleiul de ricin extravirgin– se obtine doar din prima presare a semintelor nefiind necesara transformarea lor in pasta. Dupa ce uleiul a fost produs, el este filtrat de eventuale impuritati si apoi este imbuteliat, pastrandu-si in intregime proprietatile.

Pastrare: fiind un ulei rezistent la oxidare, se pastreaza in mediul ambiant, de preferinta sub 25 de grade, ferit de umezeala si lumina, in recipientul original.

Astfel ca am ajuns si eu in posesia unei sticlute de ulei de ricin Ecoricinus si am tinut neaparat sa va fac si voua cunoscute toate beneficiile acestuia.

Mai jos gasiti beneficiile uleiului de ricin Ecoricinus:

Uleiul de ricin are proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatoare, dar si germicide, insecticide si fungicide. Datorita acestora, poate fi utilizat impotriva infectiilor microbiene. Este bogat in acizi grasi nesaturati, proteine si vitamina E, motive pentru care este folosit pentru frumusete si in compozitia produselor cosmetice, sapunurilor, medicamentelor, uleiurilor de masaj si a altor produse de uz frecvent.

  • Regenerarea si fortifierea parului– prin aplicarea uleiului de ricin asupra scalpului si podoabei capilare, parul va creste mai sanatos si va fi mai rezistent. Alte beneficii asupra parului (folosit cu regularitate): cresterea parului, impiedica caderea parului, ingrosarea firului de par, prevenirea deteriorarii parului, stralucirea si hidratarea parului si a scalpului, prevenirea matretii, prevenirea despicarii firului de par. O sa va spun si tehnica pentru aplicarea uleiului de ricin pe podoaba capilara– cu varful degetelor aplicati uleiul de ricin la radacina firelor de par si pe scalp, iar distribuirea uniforma a acestuia se va face prin masaj usor (evitati sa folositi ulei in exces pentru ca acesta va fi mai greu de indepartat si de spalat de pe scalp). Dupa aplicaria si masarea scalpului, acoperiti parul cu o boneta sau un prosop, iar timpul de actionare va fi intre 15-20 minute sau puteti sa il lasati sa actioneze pe durata noptii. Procedura se poate repeta o data pe saptamana daca aveti probleme cu parul sau o data pe luna, pentru mentinerea unui par sanatos. Inca un mic truc pe care vreau sa il impartasesc cu voi- puteti aplica cateva picaturi de ulei de ricin si in balsamul de par pentru a fi mai docil si mai sanatos.
  • Elimina pecinginea (impetigo)– o infectie fungica cauzata de o ciuperca care afecteaza scalpul si parul si apare sub forma petelor de cruste si a peticelor de par rupt pe scalp. Uleiul de ricin contine o componenta numita acid undecilenic care e un tratament foarte eficient impotriva infectiilor fungice, implicit impotriva pecinginea. Se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze peste noapte.
  • Lungeste genele– in cazul foarte probabil in care va doriti ca genele voastre sa fie mai lungi, insa nu va doriti extensii de gene sau gene false, sa stiti ca uleiul de ricin va vine in ajutor. Tot ce trebuie sa faceti este sa inmuiati o perie pentru rimel curata in uleiul de ricin si sa aplicati pe toata lungimea genelor in fiecare seara (dupa demachiere).
  • Indeseste sprancenele– daca aveti sprancenele mai rare sau firele din sprancene subtiri si cu goluri, tot uleiul de ricin va vine in ajutor, cu conditia sa fiti perseverente. In fiecare seara inainte de culcare, aplicati ulei de ricin pe sprancene si masati usor. Uleiul de ricin are efect nutritiv, va ajuta firele de par din sprancene sa se ingroase si le va indesi.
  • Tratament pentru unghii– in cazul in care aveti unghiile casante care se rup usor, puteti apela cu incredere la uleiul de ricin. Stergeti oja de unghii, spalati bine unghiile cu apa calduta si apoi masati bine fiecare unghie in parte cu ulei de ricin. Aplicati in fiecare seara inainte de culcare timp de o saptamana si o sa vedeti cum unghiile vor fi mai sanatoase si rezistente.
  • Cea mai naturala crema de maini– pentru ca pielea mainilor voastre sa fie catifelate si sanatoase, aplicati in fiecare seara cateva picaturi de ulei de ricin si masati exact ca si cand ati fi aplicat o crema. Datorita calitatilor nutritive, mainile vor fi moi si fine.
  • Pentru cuticule sanatoase– daca va confruntati cu problema cuticulelor ingrosate, puteti aplica ulei de ricin prin masaj usor in fiecare seara.
  • Pentru tratarea cearcanelor– uleiul de ricin poate fi un ajutor de nadejde si cand vrei sa scapi de cearcane. Dupa demachiere, inainte de a merge la culcare, puteti aplica cateva picaturi de ulei de ricin pe zona de sub ochi, iar dimineata se inlatura prin spalare. Evitati contactul cu ochii.
  • Te scapa de riduri– desi e absolut normal sa avem riduri dupa o anumita varsta, toate ne temem de ele. Uleiul de ricin vine si de data asta in ajutor, el ajuta datorita continutului de colagen si elastina. Masati 2-3 minute pielea cu ulei de ricin dupa care curatati delicat tenul.
  • Trateaza acneea usoara– acidul ricinoleic gasit in uleiul de ricin este un tratament natural ideal pentru acneea usoara. Tot ce trebuie sa faceti este sa va spalati fata cu apa calduta pentru a deschide porii (sau folositi o baie de aburi), apoi masati zona afectata cu ulei de ricin si lasati-l sa actioneze peste noapte. Repetati zilnic pana vedeti o ameliorare. Daca va confruntati cu acnee severa sau infectata, consultati un medic dermatolog.
  • Reduce vizibilitatea cicatricilor– aplicarea regulata a uleiului de ricin pe cicatrici, reduce vizibilitatea acestora. Acizii grasi ai uleiului de ricin penetreaza repede tesutul cicatricial si stimuleaza cresterea tesutului sanatos in jurul si in interiorul cicatricii.
  • Remediu pentru pielea uscata– uleiul de ricin este ideal pentru tratarea problemelor pielii, cum ar fi pielea uscata, aparuta mai ales din cauza vantului, a frigului sau a expunerii la soare. Trebuie doar sa amestecati ulei de ricin si ulei de cocos in cantitati egale si sa aplicati pe pielea afectata. Lasati amestecul pe piele 20-30 minute si indepartati cu apa calduta prin tamponare. Dupa cateva aplicari, pielea va fi mai moale si senzatia de uscaciune va disparea. Pentru tenul uscat puteti folosi o lingurita de ulei de ricin cu un galbenus de ou, lasati sa actiuneze 15-20 minute si clatiti.
  • Amelioreaza sciatica– pentru ca are proprietati antiinflamatorii, uleiul de ricin este un remediu excelent pentru tratarea nervului sciatic. Aplicarea frecventa si constanta a uleiului de ricin pe zona afectata va ameliora simptomele caracteristici sciaticii. Pentru diminuarea durerii, uleiul de ricin se va aplica in cantitate mica pe o panza de bumbac, se va plasa pe partea inferioara a spatelui si se va acoperi cu un prosop incalzit timp de 20 de minute.
  • Creste imunitatea organismului- uleiul de ricin ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Sunt studii care atesta faptul ca uleiul de ricin aplicat extern creste numarul de celule albe din sange in doar 24h de la aplicare.
  • Reduce durerile cauzate de artrita– datorita proprietatilor antiinflamatorii, uleiului de ricin poate fi utilizat ca tratament pentru artrita. Masati zona dureroasa cu ulei de ricin pentru cateva minute, apoi acoperiti cu o compresa calda circa 30 de minute.
  • Reduce durerile musculare– masati articulatiile 10 minute cu ulei de ricin, o sa ajute foarte mult.
  • Pentru masajul limfatic– masajul limfatic este un procedeu facut de specialistii terapeuti. Cu toate astea, acesta poate fi executat de oricine ca un masaj bland. Pentru o stimulare cat mai buna, acesta trebuie aplicat pe partea inferioara a abdomenului si pe ficat.
  • Remediu pentru arsuri solare– datorita proprietatilor sale calmante, este un remediu excelent pentru arsurile solare. Trebuie doar sa aplicati ulei de ricin pe zona afectata si o sa observati cum dispare disconfortul cauzat de arsura.
  • Balsam pentru buze– puteti folosi ulei de ricin in loc de balsam de buze pentru efectele sale nutritive si regenerante.
  • Previne aparitia vergeturilor– unele dintre cele mai inestetice urmari ale sarcinii este fara indoiala aparitia vergeturilor. Uleiul de ricin ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor daca sunteti perseverente. Masati de 2 ori pe zi uleiul de ricin inca de la aparitia sarcinii si continuati si dupa nastere.
  • Inlatura bataturile– inmuiati un pad de bumbac in ulei de ricin, aplicati-l peste batatura si acoperiti-l cu un leocoplast, astfel ca uleiul va penetra in profunzimea straturilor de piele, vor inmuia batatura si dupa aproximativ o saptamana, aceasta va disparea.
  • Calcaie crapate– gratie efectelor sale antiinflamatorii, uleiul de ricin va va scapa de calcaiele crapate. Stati in apa calduta cu picioarele 10 minute, le scoateti si le stergeti si folositi o cotoneta inmuiata in ulei de ricin. Repetati in fiecare zi pana cand calcaiele se vor vindeca.
  • Te scapa de constipatie– uleiul de ricin are efect laxativ si poate fi folosit pe termen scurt pentru a te scapa de constipatie. Efectele sale se vad dupa 4-5 ore, dar nu e recomandat sa il folositi mai mult de 4 zile la rand.

Precautii si contraindicatii:

  • Cel mai des intalnit efect secundar apare la nivel digestiv– pot aparea greata, varsaturi, diareea sau disconfortul gastric. Din acest motiv, nu e recomandata consumarea unei cantitati mari de ulei. De exemplu, daca vreti sa scapati de constipatie e de ajuns sa consumati 2 picaturi.
  • Un alt efect secundar il implica reactiile alergice, precum eruptiile cutanate, senzatiile de intepatura sau chiar umflarea fetei si a gatului, ameteli si dificultati in respiratie.
  • Femeile insarcinate ar trebui sa ceara parerea medicului inainte de a folosi ulei de ricin pentru ca acesta induce travaliul.

Cred ca am cuprins toate beneficiile uleiului de ricin si sper sa va placa acest articol si sa il gasiti ultil.

Eu folosesc uleiul de ricin pentru cresterea sprangenelor, pentru alungirea genelor, in masti de fata, pentru par, dar si pentru pielea uscata si crapaturi ale picioarelor. Mi se pare un produs foarte bun cu o multime de beneficii.

Voi cum folositi uleiul de ricin? Astept sa imi spuneti in sectiune de comentarii.

Kisses

30 thoughts on “Beneficiile uleiului de ricin Ecoricinus

  1. despre unele din aceste beneficii stiam,dar recunosc ca nu am profitat si beneiciat si eu de acet produs..nu stiu de ce…chiar ma gandesc sa.l iau in considerare de acum in colo

    Liked by 1 person

  2. Folosesc uleiul de ricin, este foarte bun și are multiple beneficii, așa cum ai menționat și tu în articol.
    Chiar trebuie să-mi cumpăr unul nou.

    Liked by 1 person

  3. Eu îmi fac masca de par cu ulei de ricin și gălbenuș de ou, sau îl aplic pe gene cu ajutorul unei periuțe de la o mascara pe care nu o mai folosesc.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.