Jurnal de ganduri

Candidoza vaginala, experiente mai putin placute

Daca sunteti femei cred ca ati auzit de candidoza vaginala. Daca nu ati avut pana acum probleme de genul acesta, sunteti norocoase, dar tot ar trebui sa stiti cateva informatii legate de acest subiect, asa ca va invit sa cititi in continuare aceasta postare.

Candidoza vaginala este o infectie fungica produsa cel mai frecvent de ciuperca Candida Albicans, care poate trai, alaturi de alte microorganisme, in tubul digestiv, pe piele si pe mucoase, inclusiv la nivelul florei vaginale. Printre simptomele cele mai deranjante se numara iritatia, scurgere si prurit (mancarime) la nivelul vaginului si vulvei.

O infectie fungica nu este considerata o infectie cu transmitere sexuala. Chiar si femeile care nu sunt active din punct de vedere sexual, pot dezvolta candidoza vaginala.

In mod normal, flora vaginala este formata din bacterii si ciuperci care se afla intr-un echilibru. Lactobacilii, bacteriile “bune” din flora vaginala, produc acid care mentine sub control cresterea ciupercilor, inclusiv a Candidei Albicans, care face parte din flora normala a tractului genital feminin. Totusi, acest echilibru e perturbat uneori, iar Candida creste si se inmulteste exagerat.

Cateva cauze si factori de risc:

  • Antibioticele, in special cele cu spectru larg afecteaza PH-ul vaginului, astfel ca scade numarul lactobacililor.
  • Diabetul necontrolat– femeile care isi controleaza deficitar glicemia au risc crescut la infectii fungice in comparatie cu cele care isi mentin diabetul sub control (aici intra inclusiv consumul excesiv de dulciuri).
  • Nivelurile crescute ale estrogenului, ca urmare a sarcinii, a pilulelor contraceptive cu estrogeni sau tratamentul hormonal in cazul femeilor aflate la menopauza, pot avea un rol important in dezvoltarea candidozei vaginale.
  • Absorbantele si tampoanele vaginale, lenjeria stramta, purtarea indelungata a slipului umed, dar si toaleta neadecvata a zonei intime ar putea modifica echilibrul microorganismelor de la nivelul vaginilui.
  • Sistemul imunitar are un rol important in declansarea candidozei vaginale, aceasta fiind mai frecventa in cazul femeilor cu imunitate scazuta.

Preventie:

  • Pentru a reduce riscul de infectii vaginale fungice, poarta lenjerie din bumbac, fara fire sintetice si pantaloni care nu stau stransi pe corp si nu il lasa sa respire.
  • Evita spalaturile vaginale care indeparteaza unele bacterii bune din vagin
  • Evita produsele feminine parfumate, inclusiv folosirea gelurilor de dus de genul acesta in zona intima, evita tampoanele si absorbantele parfumate
  • Evita baile fierbinti si foarte fierbinti
  • Evita folosirea antibioticelor care nu sunt absolut necesare
  • Evita sa stai in costumul de baie prea mult timp sau in haine umede
  • In timpul menstruatiei, schimba ansorbantul cat mai des posibil
  • Daca ai diabet, tine-l sub control si evita consumul in exces al dulciurilor
  • Dupa ce folosesti toaleta, sterge-te intotdeauna dinspre fata inspre spate

Diagnosticul trebuie pus de un medic ginecolog si recomanda sa consulti unul cand intampini probleme de genul acesta. Nu este o rusine! Mai bine sa previi decat sa tratezi! Diagnosticul se pune dupa consultatie, examenul pelvin si la nevoie, analiza secretiilor vaginale.

Tratamentul infectiilor fungice depinde de severitatea si frecventa acestor simptome. De obicei se recomanda administratrea tratamentului antifungic sub forma de crema, unguente, tablete, supozitare, ovule, etc. Mai sunt recomandate si medicamentele orale in doza unica- fluconazole cel mai frecvent.

Tot ca o forma de preventie, puteti cumpara si folosi un produs bazat pe un complex prebiotic biologic activ- Mastrelle Flora Plus.

Ce este Mastrelle Flora Plus si pentru ce se recomanda:

Mastrelle Flora Plus este un produs bazat pe un complex prebiotic biologic activ, vitamine si acid hialuronic. Datorita compozitiei complexe, scade si echilibreaza ph-ul vaginal la valoarea fiziologica (ph<4,5). Complexul prebiotic furnizeaza nutrienti ce stimuleaza dezvoltarea lactobaciililor si refacerea biofilmului protector, impiedicand astfel dezvoltarea bacteriilor patogene si a fungilor de tip Candida.

Se recomanda pentru: tratament de sustinere in vaginita bacteriana si in candidoza vaginala; prevenirea infectiilor bacteriene recurente; prevenirea dezechilibrarii florei vaginale pe parcursul tratamentului cu antibiotice; mentinerea ph-ului si florei vaginale echilibrate, ca masura de preventie; ameliorarea simptomatologiei manifestate in cazul vaginitei atrofice postmenopauza; reechilibrarea ph-ului vaginal in cazul dezechilibrelor hormonale so dupa ciclu menstrual, etc.

Ingrediente: complex prebiotic biologic activ, vitamina C, vitamina E, hialuronat de sodiu, xilitol, lactoza, hipromeloza, dioxid de titan.

Blisterul contine 10 capsule vaginale si costa aproximativ 15 lei.

Experientele mele, mai putin placute:

M-am confruntat si eu de-alungul anilor cu candidoza vaginala asa ca ma gandeam sa va povestesc si eu din experienta mea.

Prima data cand am experimentat astfel de simptome a fost in anul 4 de facultate, in vacanta de vara mai exact, la mare. Am stat foarte mult cu costumul de baie umed pe mine, iar urmatoarea zi simptomele au aparut: disconfort, iritatie, mancarime, scurgeri vaginale usor albicioase si urat mirositoare. Bineinteles ca nu stiam exact cu ce ma confrunt, asa ca de indata ce am ajuns acasa, am facut o vizita la ginecolog. Am fost examinata, mi-a recoltat si o proba pentru analize, iar diagnosticul a fost candidoza vaginala. Mi-a explicat medicul ginecolog exact ce este candidoza si mi-a prescris un tratament cu o doza unica de Fluconazol, ovule vaginale si crema. Da, a functionat tratamentul.

Dupa prima experienta, a doua oara cand m-am confruntat cu candidoza vaginala am stiut deja ce este si cum se trateaza, asa ca nu am stat pe ganduri si am inceput tratamentul.

Am experimentat si candidoza vaginala persistenta, care nu mai voia sa se vindece (cea mai enervanta forma de candidoza). Aveam sistemul imunitar scazut, treceam printr-o perioada destul de stresanta, asa ca am apelat din nou la medicul ginecolog care mi-a prescris un altfel de tratament dar tot pe baza antimicotica si antifungica.

Ca sfaturi de la medicul ginecolog: sa evit lenjeria intima foarte stramta, sa incerc sa evit perioadele stresante si sa imi mentin imunitatea sub control. Am gasit intr-un final si gelul intim potrivit Canesten (inainte de acesta, cu orice produs ma spalam, imi perturba flora vaginala si candidoza revenea la un moment dat). Tot la consultatie am mai aflat ca candidoza vaginala poate aparea din orice: produs de igiena nepotrivit, prea multa igiena sau prea putina, lenjerie stramta, care nu e din bumbac, consumul exagerat de dulciuri, antibiotice, etc.

Eu incerc sa evit lenjeria foarte stramta, incerc sa am o igiena intima regulata (nici prea mult, nici prea putin, trebuie sa fie echilibrat si acest proces) si cel mai important, incerc sa previn cat pot.

Va sfatuiesc si pe voi sa preveniti, iar daca va confruntati cu astfel de probleme, sa consultati un medic ginecolog care e in masura sa va puna un diagnostic corect si sa va recomande un tratament.

Sunt foarte curioasa, v-ati confruntat vreodata cu candidoza vaginala? Care a fost experienta voastra? Astept sa imi povestiti in sectiunea de comentarii.

Kisses

35 thoughts on “Candidoza vaginala, experiente mai putin placute

  1. Niste sfaturi extrem de bune si ma bucur ca ai abordat acest subiect. M-am confruntat si eu cu o infectie pe timpul sarcinii, dar s-a rezolvat rapid, datorita controalelor ginecologice periodice.
    Inca mai cunosc persoasne, carora le este rusine sa mearga la ginecolog.

    Liked by 1 person

  2. Nu am avut niciodata astfel de probleme, insa incerc sa am grija de toate aspectele care pot dezvolta candida. Plus ca un control macar anual la ginecolog, nu strica nimanui.

    Liked by 1 person

  3. Un produs de care chiar am nevoie in perioada asta dupa alta tura de candidoza šŸ™ˆ
    Are si un preț foarte bun, merita achiziționat! ā¤ļø

    Liked by 1 person

  4. Nu stiu sa fi avut, insa da trebuie sa fie neplacut, stiu persoane care fac frecvent mai ales de la antibiotic si pe langa acele pastile mai iau si nistatina pentru preventie

    Liked by 1 person

  5. Am avut si eu o data, in perioada sarcinii. Am luat tratamentul adecvat si am scapat rapid. Este bine sa stim sa avem grija de noi si cum sa prevenim astfel de situatii neplacute.

    Like

  6. Pana Ć®n prezent, am scăpat și sper sa ma ocolească și de acum. Sfaturile tale sunt foarte bune pentru a evita asemenea neplăceri. Mulțumesc!

    Like

  7. Da, am pățit-o și eu, o dată pe stres și o dată din cauza administrării unor antibiotice, fără prebiotice. Este tare neplăcută și tocmai din această cauză Ć®ncerc să am mai multă grijă de mine ca să nu mă mai confrunt cu ea.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.