Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#13

Cartea “Femeile Dictatorilor” scrisa de Diane Ducret, prezinta viata unor mari dictatori vazuta prin prisma femeilor din viata lor. Nu se vrea o reabilitare a imaginii lor de dictatori, dar exista fragmente care induioseaza, care prezinta o latura umana a acestora, o tentativa de iubire si sentimente fata de femeile acestea, insa de cele mai multe ori, nici iubirea nu le poate schimba perceptia despre viata, tirania si cruzimea cu care gurverneaza.

Femeile Dictatorilor- Diane Ducret

E greu de imaginat cum unele femei sunt admiratoarele unor fascisti. Si mai greu de crezut este faptul ca unele dintre ele se corespondau cu acestia in acea perioada. Cand ne gandim la Hitler, Mussolini sau orice alta personalitate de genul acesta, care au lasat in urma nenumarate cadavre, ne gandim automat la fetele lor grotesti care starnesc teama si repulsie. Cu toate astea, fie ca va vine sau nu sa credeti, acesti fascisti au avut o multime de admiratoare, fapt ce dezvaluie o trasatura neasteptata a sistemelor dictatoriale: puterea lor se sprijina pe potentialul de seductie tot atat de mult ca si pe constrangere.

Din corespondenta lui Mussolini aflam ca este un barbat adorat de femei, as putea spune ca il considera un zeu. Spre deosebire de Hitler, acesta intra in jocul lor, le raspunde, astfel ca aceste scrisori devin adevarate capodopere de arta a seductiei si a sentimentelor ilustrate. Cumva acesti barbati au intuit ca nu pot accesa puterea decat cu ajutorul femeilor. Violenti, infideli, tirani, iubiti fara indoiala, indiferent cat am incerca sa intelegem legaturile din spate, cert este ca in spatele fiecarui tiran a stat o femeie, adesea mult mai sireata si periculoasa.

Mussolini zicea ca multimea, ca si femeia, este facuta pentru a fi violata. Astfel ca a facut din asta un principiu politic, dezvoltand o sexualitate omniprezenta pe care o cultiva cu pasiune. Angelica a fost femeia pe care o ridica in slavi, prima persoana care il domina intelectual si cea care a lasat o amprenta nu doar asupra spiritului, dar si asupra stilului sau. Ea a stiut sa scoata la iveala slabiciunea intima a lui Benito care va deveni cu timpul puterea lui Mussolini. Margherita ii remonteaza moralul in timp ce Ida Dalser a fost doar un refugiu. Rachele ii devine sotie si ii ofera copii, insa singura care reuseste sa stoarca un strop de afectiune de la “Ben” este Clara Petacci, cea care-l va urma si-n moarte.

Nadia a traversat muntii de dragul lui Lenin. Inessa gaseste o asemanare intre ea si Lenin. Acestea, alaturi de Angela Balabanoff il vor ajuta sa seduca politic femeile.

Hilter la varsta de 16 ani scria poeme pentru cea care-i furase inima, dar Helen Bechsten este cea care ii schimba viata. O iubire stranie a fost nepoata sa Geli pe care o picta in secret, iar Eva Bran cea care decide sa se sinucida odata cu Hitler, la scurt timp urmandu-o si Magda.

Exemple sunt multe in cartea scrisa de Diane dar as prefera sa le descoperiti singuri. Am impresia ca postul acesta de tovarasa de asternut al acestor tirani este mai degraba un cosmar decat un vis frumos implinit. Toate beneficiile materiale, castigurile facute pe seama dictatorilor, raman in umbra sacrificiilor facute. Concluzia am tras-o in urma lecturii si gandidu-ma la consoarta Elenei Ceausescu si felul in care acesteia i se atribuia titlul Macbeth. Un alt exemplu este sotia lui Mao, Jiang Qing, care insasi marturisea “Am fost cainele din lant a lui Mao. I-am muscat pe cei care mi-i indica sa-i musc”.

Daca sunteti curiosi de cum a decurs viata amoroasa a celor mai mari dictatori, dar si influenta pe care au avut-o asupra femeilor, va recomand cu drag sa cititi cartea. Este cu adevarat interesanta si subiectul este picant ;).

Sunt curioasa daca ati citit-o sau daca v-ar atrage astfel de subiect asa ca nu ezitati sa imi spuneti in comentarii.

Kisses

Advertisement

21 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#13

  1. Nu rezist tentației de a cumpăra cărți! Încă din timpul liceului îmi dădeam toți banii economisiți pe cărți.
    Îmi place titlul, sper să o iau și eu, pentru că mi-a plăcea să o citesc.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.