Travel

Muzeul de istorie naturala din Viena

Am ramas datoare cu un ultim articol din calatoria noastra din Viena, mai exact sa va povestesc despre muzeul de istorie naturala, un loc impresionant, unde istoria Pamantului si varietatea uluitoare a naturii pot fi cunoscute prin intermediul celor 20 de milioane de obiecte (de la pietre pretioase, minerale, insecte, animale si pana la pterodactili si dinozauri), toate sub acoperisul acestui muzeu, localizat langa Hofburg, fata in fata cu Muzeul de Istoria Artei .

Impresionanta este si cladirea care gazduieste acest muzeu, cu o arhitectura splendida care incorporeaza elemente de stil din multe perioade trecute in special Renastere. Lucrarile din cladire au inceput in 1871, iar fatada a fost terminata in 1881. Are o lungime de aproximativ 170 m si o latime de 70 m, cuprinzand 2 curti care sunt inconjurate fiecare de sali de lucru si de expozitie. Acoperisul este incoronat cu 65 m dom purtant o imensa statuie de bronz a zeului grec al soarelui, Helios. Pe balustrada vizitatorii pot vedea sculpturi ale unor cercetatori si oameni de stiinta.

In 39 de sali de expunere cu o suprafata de 8700 m², colectiile ofera o imagine de asamblu asupra diversitatii vietii pe Pamant. Ordinea salilor se bazeaza pe valorile de clasificare ale secolului XIX-lea: din mezanin cu antropologie, etnologie si preistorie.

La primul etaj, vizitatorul urmeaza sa fie ghidat de la “cel mai simplu” pana la “cele mai consumate animale evolutive”. Mobilierul cu vitrinele din lemn intunecat, sculptat, sunt in mare parte originale din zilele de deschidere a muzeului, din planurile Ferdinand von Hochstetter. Aceasta prezentare istorica a colectiilor este aproape unica in lume astazi.

Celebrele expozitii publice mari din sălile 1-5 arata estetic si valoros din punct de vedere stiintific minerale, minereuri, pietre pretioase, pietre (inclusiv pietre decorative și de construcție), precum și meteoriti și impactite (inclusiv tectite) colectate de peste 500 de ani. Toate obiectele sunt aranjate intr-un mod sistematic si se adauga obiecte noi in fiecare an. Expozițiile temporare speciale pot fi prezentate și în sălile individuale.

Cea mai veche colectie de meteoriti din lume, aflata in sala meteoritilor care a fost redeschisa in noiembrie 2012. 1.100 de roci care au “cazut din cer” pot fi vazute aici. In plus, cu ajutorul simulatorului, o aterizare puternica a unui meteorit poate fi afisata pe un ecran in format 3D.

Tot aici, Venus de Willendorf isi spune, de asemenea, povestea. Una dintre atractiile principale ale muzeului, in afara de aceasta figura preistorica scupltata in piatra, numita dupa palatul din valea Wachau unde a fost gasita, este scheletul unui dinozaur – un Diplodocus.

Sala Dinozaurilor, care a fost reproiectata in 2011, este plina de schelete si animale preistorice gigantice, precum si un Allosaurus creat special sa imite animalul original; acesta se deplaseaza si scoate zgomote (gasiti aici un reel).

Am vizitat si impresionanta lume a animalelor impaiate, unele deja disparute, iar altele pe cale de disparitie, toate frumos prezentate in regnul lor. Colectia de reptile, amfibieni si pesti iarasi a fost superba.

Sunt multe de povestit, eu va recomand cu mare drag sa vizitati Muzeul de Istorie Naturala din Viena daca aveti ocazia, nu o sa regretati cu siguranta.

Biletul este 12 euro de persoana, se ia de la intrarea muzeului si tot jos, la parter, gasiti un vestiar unde va puteti lasa hainele si lucrurile personale. Va sfatuiesc sa va achizitionati si o sticla cu apa si sa va rezervati macar 2-3 ore sa vizitati tot muzeul pentru ca nu trebuie ratat nimic.

Am surprins cateva cadre frumoase din muzeu in Vogmas, asa ca va invit sa il urmariti si pe acesta.

Sunt curioasa cati dintre voi ati avut ocazia sa vizitati Muzeul si cum vi s-a parut asa ca nu ezitati sa imi scrieti in sectiunea de comentarii.

Kisses

Advertisement

26 thoughts on “Muzeul de istorie naturala din Viena

  1. Viena este un loc extraordinar din acest punct de vedere și nu numai.
    Abia aștept să reușesc să ajung și să vizitez cât mai multe obiective și muzee.
    Mulțumesc!

    Liked by 1 person

  2. Am tot vizitat muzee in calatoriile noastre in strainatate, dar acesta de istorie naturala nu ne-a tentat. Preferam muzeele de arta. Cand o sa avem copii cel mai probabil vom merge si la muzee de istorie naturala.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.