Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#15

Nu spun asta foarte des, dar nu stiu cum nu am citit “Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman mai repede. E o carte ce trebuie musai citita de toata lumea. Este necesara pentru dezvoltarea noastra personala dar si pentru o relatie armonioasa.

Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Despre Gary Chapman pot sa va zic ca este consilier matrimonial si psiholog, iar prin cartea sa “Cele cinci limbaje ale iubirii” reuseste sa redea raspunsul la cele mai multe intrebari ale cuplurilor. Acesta afirma ca e necesar sa invatam limbajul de iubire al partenerului pentru trai in armonie.

In cateva capitole din carte Gary vorbeste despre relatia dintre copil si mama- ca o prima forma de iubire si explica metodele biologice si psihologice ce stau la baza limbajului principal de iubire. El calatoreste in jurul lumii, oferind seminarii pe aceasta tema si invatand cuplurile cum sa isi descopere limbajele iubirii si sa le vorbeasca.

Ca sa ajungem direct in paine, primul limbaj de iubire descris de Gary sunt declaratiile. Prin declaratii sau cuvinte de lauda, ne exprimam iubirea intr-un mod foarte puternic. Cel mai indicat este sa facem declaratii simple.

“Telul iubirii nu este sa obtii ceea ce iti doresti de la celalalt, ci sa faci ceva spre binele celui iubit. Cand ni se fac complimente, suntem mult mai motivati sa reactionam pozitiv si deci sa facem ceea ce si-ar dori partenerul.”

Tot in acest capitol vorbim despre alte tipuri de declaratii cum sunt incurajarile, vorbele rostite pe un ton frumos, cu politete.

“Daca vrem sa avem o relatie stransa, trebuie sa ne cunoastem dorintele reciproc.”

Al doilea limbaj al iubirii este timpul petrecut in doi, acesta presupunand ca indragostitii sa petreaca timp efectiv impreuna, simpla prezenta nu e suficient, ar trebui sa nu existe distrageri in aceste momente. Tot aici vorbim despre discutiile serioase, un dialog pasnic in care cei doi indivizi isi impartasesc experientele, gandurile, sentimentele si dorintele, totul intr-un context echilibrat si intr-o atmosfera prietenoasa.

“Suntem invatati sa analizam problemele si sa gasim solutii. Uitam insa ca o casnicie este, de fapt, o relatie, nu un proiect care trebuie dus la bun sfarsit si nici o problema care trebuie rezolvata.”

Al treilea limbaj il reprezinta darurile– atat prin oferirea darurilor materiale, cat si prin prezenta fizica.

Al patrulea limbaj al iubirii sunt serviciile– Chapman evidentiaza micile gesturi pe care partenerii le pot face pentru a-si arata iubirea unul fata de celalalt, de la gatitul impreuna, la aranjarea mesei, curatenie si alte asemenea, demonstreaza grija, afectiune si iubire fata de celalalt. Mai mult decat atat, poate reprezenta si timpul petrecut impreuna.

“Rugamintile directioneaza iubirea, iar poruncile o stavilesc.”

Al cincilea limbaj de iubire este contactul fizic- acesta poate consolida relatia. Oamenii care exprima acest limbaj de iubire, au nevoie de imbratisari, sarutari, mangaieri, etc. Se stie de mult timp ca atingerile reprezinta o modalitate de exprimare a iubirii.

Ca sa te asiguri ca rezervorul partenerului tau ramane plin, este esential sa descoperi limbajul lui primar de iubire. Dar, mai intai de toate, trebuie sa il descoperi pe al tau. Exista 3 cai prin care poti descoperi care e limbajul tau de iubire.

  1. Dintre toate lucrurile pe care le face sau nu partenerul tau, care te doare cel mai tare?Opusul lucrului care te face sa suferi oglindeste probabil limbajul tau de iubire.
  2. Ce l-ai rugat cel mai des pe partenerul tau? Rugamintea respectiva poate sa reprezinte exact lucrul care te-ar face sa simti ca te iubeste.
  3. Cum iti exprimi, de obicei, dragostea fata de partener? Modalitatea respectiva poate fi un indiciu cu privire la limbajul tau de iubire.

Chapman pune la dispozitie in carte un ghid de studiu cu diverse intrebari la care poti raspunde impreuna cu partenerul tau, un ghid foarte practic pentru a pune in aplicare tot ce ati invatat din carte.

Cu siguranta e una din cartile pe care as recomanda-o oricui. Puse in practica, ideile lui Chapman pot crea o relatie frumoasa intre cei doi parteneri.

Sunt curioasa daca ati citit cartea, dar mai ales cum vi s-a parut asa ca nu ezitati sa imi spuneti in comentarii.

Kisses

Advertisement

13 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.