Travel

Un weekend la strandul termal Caciulata

Daca tot e perioada vacantelor de vara, va propun o escapada in weekend la strandul termal Caciulata. Am avut o multime de reactii bune la clipul de pe tik tok asa ca am zis sa va las si aici cateva informatii utile.

Din Bucuresti pana la Caciulata, Calimanesti se fac aproximativ 3h cu masina. Traseul e frumos, in special pe Valea Oltului, suntem impresionati de frumusetea ei de fiecare data. Zona verde, drumuri destul de bunicele, un pont bun ar fi sa porniti dimineata devreme sa nu prindeti aglomerata zona.

Strandul Caciulata este localizat intr-o zona cu un climat temperat continental, marginit de dealuri si coline impadurite, cu izvoare minerale si ape termale. Izvoarele sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate, iodurate de aici sunt astazi medicamente pentru miile de bolnavi din toata tara.

Astazi, statiunea Calimanesti-Caciulata dispune de unitati de cazare modernizate, zone de agrement si divertisment, baze de tratament ultramoderne, numeroase piscine exterioare si interioare cu apa termala ce sunt dotate cu instalatii moderne de hidroterapie si masaj, jeturi de apa, jacuzzi, dar si un Aqua Park modern dotat cu tobogane, cum ar fi Cozia Aqua Park. Noi am decis sa ne cazam la casutele din padure din cadrul strandului termal. Am fost in familie si am ocupat o casuta, chiar ultima casuta din spate, unde am fost feriti de vecini zgomotosi, avand spatiul doar pentru noi.

Casutele sunt facute din lemn, sunt destul de modeste, au 2 paturi, 2 noptiere si o baie mica, pretul pe noapte per camera fiind de 130 lei. Varianta cea mai buna este sa veniti in familie sau cu prietenii si sa ocupati o casuta cu toate cele 4 camere, pentru intimitate.

Strandul termal e destul de micut, se schimba apa joi si duminica, pot spune ca noi l-am prins curat, cu apa foarte buna si nici nu am prins extrem de aglomerat. As sugera totusi sa va ganditi la perioada iunie- iulie, sunt sigura ca pentru august e mult mai aglomerat. Intrarea este libera daca aveti cazare in complex, la casute, 35 lei intrare unica daca nu sunteti cazati aici. Strandul e deschis de la ora 8 pana la 18, ora 16 in zilele in care se schimba apa din bazin. Aveti zona de dusuri aproape de bazin si un mini market daca vreti sa va racoriti cu o apa/bere/suc etc.

Ca obiective turistice si puncte de atractie gasiti parcul Calimanesti unde puteti face o plimbare lunga pe malul raului Olt sau puteti inclusiv sa va plimbati cu barcuta. Din parc, tot pe jos, ajungeti destul de rapid la Manastirea Cozia, un loc absolut incantator prin arhitectura, dar si prin locatie, pe malul drept al raului Olt.

Manastirea Cozia are hramul “Sfintei Treimi”,  la inceput a fost cunoscuta sub numele de „Manastirea Nucet”, abia mai tarziu primind numele de „Cozia”, dupa muntele din vecinatate. Biserica mare, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos dateaza din timpul lui Mircea cel Batran. Pictura a fost renovata in 1517, in vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a facut si fantana care ii poarta numele. Catapeteasma originara din lemn, a ars si a fost refacuta in 1794 din caramida, fiind zugravita in anul 1907. Crucea de pe turla este din timpul lui Mircea, iar policandrele din naos si pronaos au fost daruite manastirii de domnitorul Constantin Brancoveanu. Cladirile au fost refacute de domnitorii Bibescu si Stirbei intre anii 1850-1856; tot atunci s-au construit si doua pavilioane din care se mai pastreaza cel din stanga, care a fost resedinta domneasca de vara. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei, decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

Gasiti in zona si restaurante, parculete pentru copii si multa zona de padure.

Noua ne-a placut mult, ne-am simtit tare bine, a fost o escapada pe cinste si cu siguranta o vom lua din nou in considerare si pe viitor.

Sunt curioasa daca si pe voi v-ar atrage o astfel de locatie asa ca nu ezitati sa imi spuneti in comentarii.

Kisses

17 thoughts on “Un weekend la strandul termal Caciulata

  1. am fost prin zona de multe ori cand eram mica, insa acum nu m-ar mai tenta atat de mult… preferam sa mergem din loc in loc. plus ca e problema cu aki, el nu prea are voie in piscine si stranduri, asa e politica asta de la noi

    Like

  2. Aici nu am stat, cred ca am fost doar in trecere….arata minunat! Asa multa verdeata si liniste. Se merita un weekend aici pentru a-ti face ordine in ganduri!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.