Reading Wonderland

BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#14

Va vine sau nu sa credeti, am mai terminat de citit o carte. Despre autorul Matt Haig v-am mai povestit, cartile lui sunt fix pe gustul meu si caut cu interes sa citesc si alte carti scrise de el. “Cum sa opresti timpul” este o poveste de dragoste povestita si traita de Tom Hazard, un tip care arata de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, traieste de cateva secole. Din Anglia elisabetana pana la Paris din epoca jazz-ului, de la New York pana la insulele Oceanului Pacific, Tom a experimentat o multime si nu isi doreste altceva decat o viata normala.

Cum sa opresti timpul- Matt Haig

Copilaria lui Tom e marcata de moartea mamei sale, care a fost omorata sub ochii lui, acuzata de vrajitorie. Profund afectat de cele intamplate, Tom decide sa fuga din oraselul unde statea, gasindu-si linistea intr-un sat de langa Londra, alaturi de doua surori orfane, Rose si Grace. Isi castiga existenta cantand la lauta, iar surorile vindeau fructe in piata. O data cu trecerea timpului, se indragosteste de Rose, devenind marea iubire a lui.

Rose ii cunoste secretul iar iubirea lor creste din ce in ce mai mult, rezultand intr-o fiica, Marion. Din nefericire boala lui Tom abate din nou furtuna asupra sa si a familiei sale, astfel ca decide sa le paraseasca si sa isi traiasca singur viata. Se simte foarte singur, nu mai gaseste motive de bucurie, iar odata ce moare Rose, simte ca existenta lui nu are sens. Cu toate astea, exista un gand care il impiedica sa isi puna capat zilelor, mai exact gasirea fiicei sale Marion.

Cred v-am facut curiosi deja si as vrea sa va las sa descoperiti singuri ce se intampla mai departe in carte, dar nu inainte de a scrie fragmentul meu preferat din carte.

“Pasarea galbena sta o vreme pe pervaz, apoi zboara. Asta e natura. Exista lucruri pe care le-am trait si pe care nu le voi mai incerca niciodata pentru prima data: iubirea, sarutul, Ceaikovski, un apus in Tahiti, jazzul, hotdog-ul, un Bloody Mary. Asa e natura lucrurilor. Istoria a fost- este- o strada cu sens unic. Trebuie sa mergi inainte. Dar nu intotdeauna trebuie sa privesti in viitor. Uneori, e suficient sa te uiti in jur si sa fii fericit acolo unde te afli”.

Actiunea romanului este construita prin alternarea prezentului in care traieste Tom, cu amintirile sale din trecut. Aduce aminte de istorie, vorbeste despre viata simpla a unui om, pe care acum marea majoritate le ignora: muzica, pictura, cartile si cunoasterea, calatoriile si aventura, rezumand totul la “Nu avem nevoie de prea multe ca sa fim fericiti cu adevarat”.

De multe ori, anumite obiecte, replici, persoane, il poarta pe protagonist intr-o calatorie, spre momente din trecutul sau. Astfel aflam ca Shakespeare il ia sub aripa sa oferindu-i un job, are parte de o intalnire cu F. Scott Fitzgerald si relateaza putin despre calatoria sa alaturi de James Cook. Toate acestea m-au intrigat si m-au facut sa descopar putin cate putin din lumea fiecaruia.

Povestea este una complexa, in schimb personajele nu sunt dezvoltate foarte mult. Nu imi displace neaparat, mai ales ca este despre viata si calatoria lui Tom din toate aceste secole. Despre el am avut ca este un om introspectiv si are o dorinta arzatoare de a fi un om normal. Poate pentru unii gandul ca ar vrea cineva o viata normala in detrimentul secolelor traite este neconceput, totusi povestea protagonistului ne contrazice. Anageria a reprezentat mai mult un blestem decat o binecuvantare. Ea l-a despartit de mama sa, de marea lui dragoste, Rose, l-a provocat sa fie mereu precaut, sa nu se ataseze de nimeni si nimic si sa fie intr-o continuu fuga.

“Dar o viata obisnuita nu e o garantie a fericirii. Si, desigur, sa fiu profesor era doar o prefacatorie. Poate toata lumea se prefacea ca e ceva. Poate orice elev si profesor de la scoala aceasta se prefaceacu ca sunt ceva. Poate Shakespeare avea dreptate. Poate ca lumea-ntreaga nu era decat o scena. Poate ca fara a juca un anumit rol, totul s-ar narui. Cheia fericirii nu e sa fii tu insuti, deoarece, in definitiv, ce vrea sa insemne asta? Oricare dintre noi are mai multe euri. Nu. Cheia fericirii este sa gasesti minciuna care ti se potriveste cel mai bine”.

Asadar dragilor, cartea “Cum sa opresti timpul“, este un roman minunat, captivant de la inceput pana la sfarsit, ce va va transpune intr-o alta lume, in alte secole, unde veti fi absorbiti de tot ce se petrece. Recomand cu drag sa cititi romanul, este intr-adevar frumos scris si tradus.

Sunt curioasa daca voi ati citit cartea sau daca a trecut pana acum prin mana voastre vreo carte scrisa de Matt Haig, asa ca nu ezitati sa imi scrieti in sectiunea de comentarii.

Kisses

Advertisement

32 thoughts on “BOOKAHOLIC – Dependenta de carti se trateaza cu… alte carti!#14

  1. Deși nu am citit nimic de acest autor, mi-a plpcut ce am citit în articolul tău și mi-ar plăcea să citesc. Mi-a notat recomandarea ta și ser să o citesc cât mai repede.
    Mulțumesc!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.